Ongeveer een jaar geleden ontdekte ik GMail Drive. Dit handige programma van slechts 121 kB tovert de ruimte die je krijgt bij Google Mail om in een externe harde schijf van meer dan 2.000 megabytes. Versie 1.05 is ondertussen beschikbaar — gelukkig maar want de vorige versie werkte bij mij niet meer.

While Google keeps improving their GMail service, they also tend to break the tool’s ability to connect to GMail. Version 1.0.5 was released to overcome the latest changes. Please be aware that support for this tool may suspend at any time if Google decides to block its use.

GMail Drive is volledig gratis en downloadbaar op de Deense site viksoe.dk. Wanneer je de zipfile opent en het programma installeert krijg je bij “Deze computer” een extra station om bestanden in te plaatsen (zie afbeelding). Zeer handig voor bijvoorbeeld thesisstudenten zoals ikzelf, die hun werk graag op meerdere plekken veilig stellen.

GMail Drive

Om je bestanden beter te ordenen is het mogelijk ze in folders te plaatsen. In GMail zelf merk je hier echter niks van. Let bovendien op dat een enkel bestand niet groter is dan 10 MB (liefst 9 MB) want dat is bij Gmail de maximale grootte van een attachment. Direct linken naar een bestand is (voorlopig) niet mogelijk, uit veiligheidsoverwegingen natuurlijk. Zolang het blijft werken zal ik GMail Drive gebruiken, want een geheugenstaafje om mijn grote bestanden mee naar huis te nemen heb ik nog steeds niet.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.