Na een korte fietstocht ben ik nu ingeënt tegen de griep, niet slecht gezien met de semesterexamens en mijn th*s*s in het vooruitzicht tijdens de komende winter.

Dat wil dus ook zeggen dat ik nu thuis ben. Op de kast lagen enkele reclamefolders. Aangezien het toch nog geen tijd was om te eten had ik nog rustig de tijd om wat te bladeren in deze reclamebrochures. Enkele mooie dingen gezien bij de meubelzaken, maar dat laat mijn budget toch niet toe.

Uit nostalgie bekeek ik de Sinterklaas-editie (nu al?!) van Fun, een grote Belgische speelgoedketen. Ze verkopen tegenwoordig nog steeds dezelfde brol als vroeger, alleen wordt die nu beter aan de man gebracht.

Toen ik bij onderstaande foto aankwam had ik eerst niet goed gezien wat het precies was, maar plots viel het mij wel dat dit niet echt een afbeelding is voor een reclameboekje dat zovele ‘onschuldige kindertjes’ te zien zullen krijgen. Links zie je een lachend jongentje op een Quad Super Leopard (€169), hij gaat dadelijk over een kleine hindernis van zand rijden waaronder een met modder besmeurde Zwarte Piet ligt die het op voorhand reeds lijkt uit te schreeuwen van de pijn.

Fun, daar begint de pret

Allemaal mooi gespeeld natuurlijk, maar menige zwarte medemens die dit te zien krijgt zal toch even opkijken. Ik denk niet dat er velen onder hen dit zouden appreciëren. En wat betekend dit voor kinderen? Ik ben geen psychoanalyticus of pedagoog, maar dit is toch wel ongepast voor een speelgoedbrochure.

En dan is er nog het tekstje boven de foto: “Lekker hard… en zwart!” Waar slaat dat nu weer op?

(Bron: Fun reclamefolder oktober 2004, pp.120-121.)

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.