Bucket-wheel excavator

Wat is dit voor iets? Je zou denken dat het zo’n reusachtig buitenaards monster is uit ‘War of the Worlds’, maar deze mastodonten rijden echt rond. Meer afbeeldingen op het forum van Digimods.

Uit enkele grote opschriften aan de zijkant van het voertuig blijkt het hier om een machine van de firma Krupp te gaan, die in de buurt van de Duitse plaatsen Glesch en Paffendorf aan een project werkte. Geen idee waarvoor ze gebruikt werden. Ik gok op het graven van grachten of iets dergelijks. In ieder geval even indrukwekkend als het mobiele lanceerplatform van de space shuttle.

Bucket-wheel excavator

(Update) Het blijkt om een “bucket-wheel excavator” of “graafwielbagger” te gaan, waarmee ze in de dagbouw (open pit mining) kolen opgraven. De loopband dient om de aarde en de kolen te sorteren. Met dank aan Mark C. en Goya voor hun deskundige uitleg.

The World’s Largest Digging Machine is almost 95 meters high and 215 meters long which is just like almost 2.5 football fields in length with 45,500 tons in Weight. Maximum digging speed is 10 meters per minute and it can move more than 76,000 cubic meters of coal, rock, and earth per day.

Graafwielbagger

Enkele foto’s van de indrukwekkende graafwielbagger Bagger 288.

Graafwielbagger

Graafwielbagger

Graafwielbagger

Graafwielbagger

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 analyseert Stijn Vogels wereldgebeurtenissen. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor “connecting the dots” tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar door middel van zijn doordachte analyses een waardevol perspectief te bieden op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

8 reacties

  1. Daar ik geboren en ook gewoont heb in Duitsland kan ik je vertellen dat dit een kolengraver is, de grootste ter wereld.
    Deze werd in een gat gezet (allee een groot gat) dan draaide het met de grote schoepen aan de voorkant een enorm aantal grond en kolen ineens weg, en aan de achterkant kwamen kolen en aarde mooi gesoteerd eruit.
    Dit was de toekomst van de kolenindustrie, tot deze op een dag ten einde ging, nu wordt hij voor andere doeleinden ingezet.

  2. Je kan die dingen, “Bucket Weel Excavators”, in de dagbouw vinden (open pit mining). In Duitsland bijvoorbeeld wordt hiermee nog steeds bruinkool gedolven, en op transportbanden rechtstreeks naar de nabijgelegen elektriciteitscentrale gevoerd.
    We hebben in eerste kan geologie zo’n werkende mijn (Garzweiler) bezocht en ik kan je garanderen dat je je enorm klein voelt naast zo’n monster :-)

  3. Dit is niet meteen het soort machine dat je even op de oplegger laadt en een paar honderd kilometer verder terug afzet.. Indrukwekkend staaltje van menselijk vernuft!

  4. In de mijngemeente waar ik woon hebben ze zo’n dingen natuurlijk niet, daarmee dat ik het niet herkende. Pa maakte vroeger de hardware die ze beneden gebruikten. Hij had het nochtans moeten weten schat ik.

  5. Bijna juist. Heusden-Zolder om precies te zijn, de mijn waar ze nog het langst bezig zijn geweest. Er staan tegenwoordig nog een aantal gebouwen recht, maar het merendeel van het terrein is industriezone geworden. Voorlopig nog tamelijk leeg, maar het begint te komen.

    Een van de tofste overblijfselen is die berg die ze hebben achtergelaten. Die zorgt voor adembenemende uitzichten. Ik kan me goed voorstellen dat ie de komende dagen, met deze temperaturen, mooi zal ondergesneeuwen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *