AirDroid logoEen Android smartphone draadloos bedienen vanop de desktop. Dat is waar AirDroid verrassend goed in slaagt. In het verleden testte ik al vaker apps om je gsm op afstand te bedienen, maar waren nooit echt gebruiksvriendelijk. De uitgebreide mogelijkheden van AirDroid zijn echter bijzonder goed doordacht voor een app die nog maar een week geleden in de Android Market verscheen.

Setup in vijf stappen

De procedure om smartphone en desktop (pc/mac/whatever) te verbinden is zo eenvoudig dat zelfs uw grootmoeder deze vijf stappen kan volgen.

 1. WiFi aan op computer en gsm
 2. De app starten op gsm
 3. Stuur uw browser naar web.airdroid.com
 4. QR code scannen of het paswoord ingeven
 5. Klaar

Zie wel dat beide toestellen op dezelfde WiFi zitten. Soms kan het eventjes duren vooraleer beide aangesloten zijn. Een beetje geduld hebben dus. In nieuwe versies van de app is het connecteren nog eenvoudiger geworden: neem met je camera een foto van een QR-code en de verbinding zal vanzelf tot stand komen.

AirDroid features

Vervolgens krijg je in jouw browser een desktop overzicht van jouw telefoon. Van hier uit kan je bestanden, applicaties, muziek en foto’s draadloos beheren. Je hebt toegang tot al je contacten en kan ook SMS’en versturen vanop de computer. En dat allemaal zonder enige installatie op je desktop zelf. Alles draait in de browser.

AirDroid screenshot
Een screenshot van mijn eigen AirDroid desktop.

Ik vind het bijzonder leuk om m’n telefoon te gebruiken alsof het een externe schijf was. Gewoon je foto’s selecteren en in batch downloaden. SMS’en versturen voelt dan weer aan alsof het e-mail was: je bericht typen op de computer en meteen verzenden naar jouw contactpersonen. De mediaspeler laat toe audiobestanden af te spelen . Ideaal voor wanneer je een nieuwe ringtone wil proberen.

Meer weten?

Wie meer wil weten moet onderstaande demo video maar eens bekijken. Meer informatie op de website van AirDroid.

Installeren kan gratis in de Android Market of via AppBrain.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

24 reacties op “AirDroid: draadloos je gsm bedienen vanop de computer”

  1. Hoi Marijke! Dat lijkt me geen slecht idee. :-) Welk toestel gebruik je momenteel?

   Nog eventjes iets helemaal anders: ik het vorige week nog gekeken voor een extra zakje daar bij Telenet, maar die avond kregen enkel de ladies iets mee naar huis. Men werkte met lijsten en zo. Ander had ik graag eentje voor jou meegebracht.

 1. Mijn vriend doet dat wel eens, met zijn mobiel de computer besturen! En dan voelt hij zich zo cool, haha.

  1. Hallo Silas. Als ik het goed begrijp wil je jouw Android van op afstand kunnen besturen met de computer. Dan stel ik me meteen de vraag: zijn er dingen die je op een gsm beter doen dan op de computer? Want behalve bellen en sms’en zijn er weinig functies die een computer ook niet heeft.

   1. Toch wel! Zo wilde ik graag muziek op mijn telefoon afspelen, maar de bediening met mijn computer doen. Dit omdat de afstand tussen mijn pc en speakers erg groot is (eigenlijk was ik te lui om een nieuwe kabel te kopen).
    Maar met de app BubbleUPnP is het me gelukt. Ik kan nu op mijn computer media bestanden afspelen naar mijn telefoon zonder dat ik de laatste aan hoef te raken!

 2. Kan je ook via je pc telefoneren op je pc, alsof je met de gsm zou telefoneren. Welke micro en speaker wordt dan gebruikt? Die van de pc?

Reacties zijn gesloten.