‘2001: A Space Odyssey’ (1968) uit de doeken gedaan

2001: A Space Odyssey

Samen met Mieke en Jef was ik enkele maanden geleden gaan kijken naar 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick. Deze film uit 1968 is gebaseerd op The Sentinel, een kort verhaal van Arthur C. Clarke. Het was voor mij niet de eerste keer dat ik em zag, maar ik merkte duidelijk dat de anderen hem niet helemaal vatten. Dat is begrijpelijk, want met momenten is ie ook werkelijk tergend traag.

Het verhaal op zich iets niet zo heel moeilijk, maar door de ontzettende langdradigheid mis je de essentie vaak. Gelukkig staat er op het internet een animatiefilmpje dat de hele film duidelijk maakt. In vier korte hoofdstukken legt Kubrick2001.com het hele verhaal uit in (chrono)logische stappen.

2001: A Space Odyssey

Wie liever zelf naar het filmpje kijkt leest nu beter niet verder, voor zij die liever nu al meteen de uitkomst willen weten geeft ik dit alvast mee: mens maakt machine, machine wordt slim, machine kan/wil mens doden. Dat is niet onbegrijpelijk, als je denkt aan de internationale spanningen uit Kubrick’s toenmalige tijdskader.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Natural born probleemoplosser met een oog voor usability, design, trends en details. Professioneel bezig met letterwoorden als SEO, SEA, SMO, DIY en CYA.