Verkiezingen Amerika 2008

In de Verenigde Staten gaan vanmiddag de kiesbureaus open. Na bijna twee jaar campagne voeren kiest Amerika vandaag eindelijk haar nieuwe president: Barack Obama of John McCain. Dit is meteen ook het einde van George W. Bush, want die mag geen derde termijn meer uitoefenen, en Dick Cheney toonde geen interesse in het presidentschap.

Minstens 125 miljoen Amerikanen trekken vandaag naar de stembus.1Wikipedia heeft een mooi lijstje van het aantal geregistreerde kiezers dat ook werkelijk ging stemmen doorheen de jaren: Voter turnout. Van die honderdvijfentwintig miljoen hebben cica 25 miljoen early voters tijdens devoorbije week reeds hun stem uitgebracht. Daarnaast zijn er nog de stemmen van Amerikanen in het buitenland, en die van militairen in landen als Irak en Afghanistan.

In het kleine dorpje Dixville Notch in New Hampshire, waar de mensen traditioneel al om middernacht hun stem uitbrengen, zijn de resultaten reeds bekend: Barack Obama won er van John McCain met een verschil van 2:1. Of die trend zich over het hele land zal terugkeren lijkt onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk.

Een hele nacht lang zal ik de verkiezingsstrijd op de voet volgen. Onderaan dit bericht zal dan ook regelmatig nieuwe informatie verschijnen. Bookmark dus zeker deze pagina en kom zeker terug voor vers nieuws! Ook vragen en reacties zijn altijd welkom. Hoe meer, hoe liever!

Wie zal er winnen?

Al maanden staat Barack Obama op kop in zowat alle peilingen. De kansen van John McCain zagen een kleine heropleving toen hij begin september de nominatie van zijn partij aanvaarde tijdens de Republikeinse Nationale Conventie in Saint Paul, Minnesota. Sindsdien is die kleine bump weer geslonken en momenteel heeft Obama een comfortabele voorsprong van zo’n 8 à 10 procent.

Gallup Poll 2008
(Gallup Daily Election Polling Results for the Presidential General Election, Obama vs. McCain, based on national registered voters, door Gallup.)

Ondanks het onophoudende moddergooien van de McCain campagne2McCain en Palin promootten het idee dat Obama een socialist. De echte Amerikaanse socialistische partij was het daar echter niet mee eens. heeft Obama nog steeds een comfortabele voorsprong. Hij ligt stevig aan de leiding in vijf grote strijdstaten die vier jaar geleden naar Bush gingen: Iowa, New Mexico, Virginia, Colorado en Nevada. Wil McCain alsnog winnen, dan zal hij de oude industriestaat Pennsylvania, de enige grote staat die in 2004 met een meerderheid voor John Kerry stemde, moeten heroveren.

Hoe kan Obama toch nog verliezen?

Er zijn verschillende scenario’s mogelijk die Obama alsnog de overwinning kunnen kosten. Ik bespreek er hier alvast vier.

  1. Statistieken

    Cijfers en prognoses mag je nooit voor de volle honderd procent vertrouwen. Volgens de Washington Post haalt Barack Obama zo’n 53 procent, terwijl John McCain strandt op 44 procent. Je moet echter wel rekening ouden met een foutenmarge, en het feit dat circa acht procent van de Amerikaanse stemgerechtigden nog steeds niet zeker weten op wie ze zullen stemmen.3Het is natuurlijk ook mogelijk dat die onbeslisten gewoon thuis blijven en niet gaan stemmen.

  2. Bradley-effect

    De comfortabele voorsprong van Obama kan ook nog een andere oorsprong kennen: het Bradley-effect. Dit fenomeen dankt haar naam aan Tom Bradley, de Afro-Amerikaanse burgemeester van Los Angeles, die in 1982 de Californische gouverneursverkiezingen verloor ook al voorspelden de exit polls dat hij zijn Republikeinse tegenstander, George Deukmejian, zou verslaan. Sommige blanke kiezers, zo stelt de theorie, vertellen opiniepeilers te zullen stemmen op de zwarte kandidaat. Maar eens ze in het stemhokje staan stemmen ze alsnog tegen de gekleurde kandidaat.4Zie ook: Blair Levin, What Bradley Effect? , The New York Times, 19 oktober 2008.

  3. Diebold stemcomputers

    In 2000 en deels ook in 2004 was er heel wat te doen omtrent de stemcomputers van Diebold, nu Premier Election Solutions. Die controversiële stemmachines waren berucht om hun eenvoudig te hacken systeem. Daar kwam nog eens bij dat het systeem geen papieren kopieën van de stemmen kon afprinten — een paper trail — om de uitslag achteraf te controleren en te verifiëren. Dat is erg mooi vanuit ecologisch standpunt, maar jammer genoeg ook eenvoudig om mee te knoeien.

  4. John McCain

    Laten we tenslotte John McCain en ook Sarah Palin vooral niet onderschatten. In tegenstelling tot voorgaande verkiezingen, waar de kandidaten op de dag voor de verkiezingen altijd de tijd namen om uit te rusten, gaf McCain nog steeds toespraken over het hele land. John McCain staat achter, maar deze underdog is nog niet verslagen. Hij omschreef het zelf best: The Mac is back!

Wanneer mogen we de eerste resultaten verwachten?

Newsweek brengt alvast een handig overzicht van wat we mogen verwachten op deze verkiezingsavond. Laat ik ook maar even een korte agenda samenstellen.

  • 24:00u. De eerste verkiezingsbureaus sluiten. Nog een uur wachten op de eerste echte resultaten.
  • 01:00u. Het stemmen is voorbij in Georgia, Kentucky, South Carolina, Vermont, Indiana en Virginia. Vooral die laatste twee zijn belangrijk. Als McCain daar verliest is het zijn beste avond nog niet.
  • 01:30u. In Ohio gaan de stembureaus dicht. Samen met Florida is dit een de belangrijkste swing states. Resultaten zullen nog enkele uren op zich laten wachten. West Virginia gaat haast zeker naar McCain. Zowel McCain als Obama spendeerden veel tijd en geld aan North Carolina. Benieuwd wat dat zal opleveren.
  • 02:00u. De Oostkust is klaar met stemmen. Dit zou het moment kunnen zijn waarop de definitieve uitslag zich aftekent. De stembussen gaan dicht in Pennsylvania, de belangrijkste hoop van McCain. Ook in Missouri sluiten de stembureaus. In de afgelopen honderd jaar week de uitslag in deze staat maar één keer af van de einduitslag. In Florida mag McCain niet anders dan winnen.
  • 02:30u. In Arkansas gaan de stembureaus dicht. McCain zal moeiteloos winnen in deze conservatieve staat.
  • 03:00u. Volgens de meeste kenners zou de strijd niet zo laat worden, maar een echt volledige uitslag kan op dit moment nog ontbreken.
  • 04:00u. In de laatste strijdstaten is het stemmen voorbij. Afwachten wat de resultaten uit Iowa, Nevada en Montana zullen brengen.
  • 05:00u: De winnaar en nieuwe president zou nu duidelijk moeten zijn. Omstreeks vijf uur nemen beide kandidaten telefonisch contact op, waarna ze elk een eigen speech geven, en bij een van de partijen barst het overwinningsfeest los.
  • 07:00u. De stemming is gedaan in Alaska, de traditioneel Republikeinse staat van Sarah Palin.

Live verkiezingsnieuws

(13:30u) Een groep die opkomt voor de belangen van nudisten wil naakt gaan stemmen in Florida. Ze hebben alvast toestemming gevraagd. Caliente Resorts uit Tampa in de staat Florida breekt al langer een lans voor het nudisme.

vote nude obama biden
(Vote nude for Obama and Biden.)

(14:45u) Barack Obama bracht zonet zijn stem uit in de sportzaal van een lagere school nabij zijn woning in Chicago. De bijna-president was in het gezelschap van zijn vrouw Michelle en hun twee dochters.

(15:30u) Joe Biden was in Wilmington, Delaware waar hij hand in hand met zijn 91-jarige moeder het stembureau binnen wandelde. Ook Bidens vrouw Jill was bij de Democratische vicepresidentskandidaat om op haar man te stemmen.

(17:15u) In Wasilla, Alaska, trok Sarah Palin naar het stemhokje. Een reporter vroeg haar op wie ze zou stemmen.

I don’t have to tell anyone who I vote for! Nobody does. And that’s really cool about America.

Zo is dat. *hoest*Palin2012*hoest*

(17:30u) In Florida is men opnieuw bang voor nieuwe chaos bij de verkiezingen, zoals de onregelmatigheden in 2000. Onafhankelijke waarnemers van deOVSEvoelen zich belemmerd bij hun observatie van de verkiezingen in Florida. In Ohio, een belangrijke strijdstaat, kregen sommige kiezers een onvolledig stemformulier, zonder de pagina met presidentskandidaten.

(19:00u) Volgens komt zo’n 76 procent van de registreerde kiezers ook werkelijke opdagen. Dat is een enorm aantal, vergeleken met vorige kiesslaggen. Er zijn vooral veel meer jongeren komen opdagen, een groep grotendeels de kant van Obama kiest. Als de kiesbureaus vanavond sluiten terwijl er nog mensen buiten staan zou dat wel eens voor spanningen kunnen zorgen.

(19:30u) John McCain was thuis in Phoenix waar hij samen met zijn vrouw Cindy stemde in de Albright United Method Church. Na het stemmen ging McCain meteen door naar een aantal last minute campagnebijeenkomsten.

(19u45u) In Virginia zou er, aan één kieskantoor, een wachtrij staan van maar liefst 1000 kiezers. In de rest van de Verenigde Staten zou de situatie minder erg zijn.

(20:00u) Ha! The Onion doet het weer:

“Electronic voting machines across the country have unanimously elected the DRE700 voting machine as the next president of the United States.”

(22:30u) Een interessante invalshoek op de uitkomst van deze verkiezing kan je terugvinden op goksites als BetFair en Intrade. BetFair voorspelde in 2004 de uitslag in alle vijftig staten. Momenteel voorspellen de kansen bij BetFair en Intrade een overwinning van Obama, met een 93 procent.

(23:00u) In meerdere staten ontvingen democratische kiezers een misleidend smsje met de boodschap dat all “Obama supporters, due to long delays, are asked to wait and vote tomorrow.”

(23:45u) Jonge en nieuwe kiezers zouden het verschil kunnen maken in Indiana. In die staat zouden zij zo’n 73 procent van het kiespubliek uitmaken. De stembussen gaan er binnen een kwartiertje toe. Het resultaat zou niet lang op zich laten wachten. Als Obama Indiana kan binnenhalen is hij al heel goed op weg naar het presidentschap.

(00:15u) In Chicago staan duizenden mensen staan de rij om toegang te krijgen tot Grant Park, de plek waar Obama zijn overwinning hoopt te vieren.

(00:30u) Dat The New York Times enkele geniale grafische talenten in huis had wist ik al langer dan vandaag. Hun President Map is ideaal om de eerste resultaten in het oog te houden. Straks een screenshot maken, als er wat meer kleur in zit.

(01:00u) Obama wint Vermont (3 kiesmannen waard), McCain wint Kentucky (8). Indiana is nog niet beslist. Wachten op nu Georgia en Ohio.
Obama 3–8 McCain.

(01:15u) Voor de grote show haalt CNN vanavond hologrammen uit de kast. Het lijkt wel of Wolf Blitzer bezig is tegen prinses Leia. “Help me Obaman you’re my only hope.”

(01:30u) Het tellen kan beginnen in Ohio. Obama ligt momenteel op kop in Florida, McCain in Virginia en Indiana. Het lijkt wel de avond voor Kerstmis. :-)

Twas the night of the election
and all through the House,
not a senator was stirring,
(though a couple would grouse,)
many a bill would be rushed
past Bush with great care,
in fear that Obama would soon be there,
the voters were nestled all freezing in line,
while visions of President McCain tortured their minds,
and Palin in her fine shoes while McCain took a nap,
hoped to settle down to a Diebold-assured trap… #

(02:00u) Het stemmen is gedaan in Alabama, Florida, Mississippi, Missouri, New Hampshire en Pennsylvania. Overwinningen: Obama wint Illinois (21), New Jersey (15), Massachussetts (12), Maryland (10), Connecticut (7), Maine (4), Delaware (3) en het District of Columbia (3); McCain wint Tennessee (11) en Oklahoma (7).
Obama 77–34 McCain.

Obama takes hurdle
(Sen. Barack Obama playfully jumps over a hurdle at the Oregon Twilight track meet held at University of Oregon in Eugene, Oregon, door Jae C. Hong/AP.)

(02:15u) Obama ligt aan de leiding in Florida, McCain lijkt te winnen in Indiana.

(02:30u) Obama wint New Hampshire (4).
Obama 81–34 McCain.

(02:45u) Obama wint Pennsylvania (21). Als je het mij vraagt heeft McCain op dit moment verloren. Een Amerikaanse vriend wil daar echter niets van horen. “You’ll jinx it!”
Obama 102–34 McCain.

(03:00u) Veel nieuwe resultaten. Obama wint New York (31), Michigan (17), Wisconsin (10), Minnesota (10) en Rhode Island (4). McCain wint Alabama (9), Wyoming (3) en North Dakota (3). Can you say landslide? Even een berekening uit mijn mouw schudden. Obama heeft nog 96+1 kiesmannen nodig om te winnen. Aangezien hij quasi zeker de gehele oostkust zal winnen en Hawaii, samen 77 kiesmannen waard, heeft hij dus nog maar 19 kiesmannen nodig om zeker te zijn van de overwinning.
Obama 174–49 McCain.

(03:15u) McCain wint Georgia (15) en ligt aan de leiding in Missouri en Texas. Obama ligt aan de leiding in Ohio en Florida.
Obama 174–64 McCain.

(03:30u) Nog steeds een nauwe strijd om Virginia, North Carolina en Florida.Obama wint Ohio (20), McCain wint West Virginia (3). 194 plus die 77 van de oostkust is 271 en dus genoeg. Nieuwsmedia durven het nog niet uitspreken, maar Barack Obama is de nieuwe president van de Verenigde Staten.
Obama 194–69 McCain.

(03:45u) McCain wintLouisiana (9), Obama wint New Mexico (5). Het McCain-team heeft naar het schijnt het nieuws in de feestzaal uitgezet.
Obama 199–78 McCain.

(04:00u) McCain wint Kansas (6) en Utah (5), Obama wint Iowa (7). Ik blijf eigenlijk alleen nog maar kijken om te zien hoe groot het verschil zal zijn.
Obama 206–89 McCain.

(04:15u) McCain wint Arkansas (6). Om de een of andere reden blijft CNN gratis punten uitdelen aan Obama.
Obama 207–95 McCain.

(04:30u) McCain wint Texas (34) en Mississippi (6).
Obama 207–135 McCain.

(05:00u) Obama wint Virginia (13). CNN besluit evenees dat McCain nooit meer genoeg kiesmannen kan verzamelen en roept Barack Obama uit tot winnaar van deze presidentsverkiezingen. Zodra Obama aanwezig is kan de party in Grant Park, Chicago, van start gaan.
Obama 220–139 McCain.

(05:18u) In Arizona verschijnen John McCain en Sarah Palin op het podium. McCain geeft zijn nederlaag toe: “The failure is mine, not yours.” Het opgekomen Republikeinse publiek is grotendeels geschokt, sommigen zelfs ronduit boos, wat wel begrijpbaar is. Een stuk uit de speech van McCain.

Ik heb veel respect voor Barack Obama. Hij geeft hoop aan alle Amerikanen en ik bewonder hem daarom. Dit was een historische verkiezing. Een verkiezing met een speciale betekenis voor Afro-Amerikanen. En een bewijs dat er Amerika altijd kansen zijn voor zij die hun kans willen grijpen. Amerika is niet meer het hetzelfde, ongelijke land dat het vijftig jaar geleden was. De Amerikanen mogen trots zijn op hun land.

(05:30u) De teller staat ondertussen op Obama 333–155 McCain. In Chicago is een publieksopwarmen alvast de opgekomen massa aan het voorbereiden op wat dadelijk komen gaat.

(06:00u) President Obama verschijnt op het podium. De live stream (is offline, dus dan maar) video van zijn overwinningstoespraak.

Sasha and Malia, i love you both, more than you can imagine, and you have earned the new puppy that’s coming with us to the White House.

(14:45u) Enkele duidelijk overzichten van de verkiezingsresultaten kan je terugvinden bij de BBC en The New York Times.

President Map States Winners
(Presidential Map: State Winners, door The New York Times.)

President Map County Bubbles
(Presidential Map: County Bubbles, door The New York Times.)

President Map County Leaders
(Presidential Map: County Leaders, door The New York Times.)

US election results map
(US election results map, proportional map type, door de BBC.)

En wat nu?

Nu maar hopen dat hij zijn mooie beloften ook kan realiseren. Nu is niet het moment om te berusten.

Op dinsdag 20 januari 2009 zal Obama worden ingezworen als 44ste president van de Verenigde Staten. Nog 76 dagen, dan is George W. Bush geen president meer, en kan het echte werk beginnen: de economische kracht herstellen, nieuwe jobs creëren. Spontaan moet ik denken aan een toepasselijk verhaal dat ik ooit hoorde.

When they forced Khruschev out, he sat down and wrote two letters to his successor. He said: “When you get yourself into a situation you can’t get out of, open the first letter, and you’ll be safe. When you get yourself into another situation you can’t get out of, open the second letter”.

Soon enough, he gets into a tight situation, and he opens the first letter. It says: “Blame it all on me”. So he blames it all on the old guy, and it worked like a charm.

When he got himself into a second situation, he opened the second letter. It said: “Sit down, and write two letters”.

ekcd election
(Election, door XKCD.)

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 publiceert Stijn Vogels hier zijn mening over mondiale merkwaardigheden. Met een geschiedenisdiploma op zak streeft hij ernaar door middel van zijn doordachte analyses een waardevol perspectief te bieden op onze snel veranderende wereld.