Onafhankelijke kranten?

Krant

Grote opruimactie op mijn kot. Alle ouwe rommel moet er aan geloven. Ik vond nog een krant van een tiental dagen geleden: De Morgen van 16 oktober met op pagina dertien een interessant artikel. Hieruit zou ik graag een stukje gebruiken, omdat het deels past in mijn post van gisteren over de steun kranten aan een van de kandidaten.

Tien internationale kranten met een opmerkelijk mening over de VS:

  1. Le Monde (Frankrijk): “George Bush haalt vreselijke scores in elke categorie, behalve bij één doelgroep: de kiezers van het Front National.”
  2. Asahi Shimbun (Japan): “De Japanse kijk de op VS wordt bemoeilijkt door de geschiedenis tussen beide landen en wat velen zien als de twee gezichten van de VS.”
  3. Joongang Ilbo (Zuid-Korea): “In de afgelopen jaren is de perceptie van veel Zuid-Koreanen op de VS drastisch veranderd. De VS worden niet langer gezien als een voortrekker maar als een hinderpaal voor de vereniging van beide Korea’s.”
  4. The Guardian (Verenigd Koninkrijk): “Ondanks de inspanningen van Tony Blair heeft een nieuw soort anti-Amerikanisme zich van Groot-Brittannië meester gemaakt.”
  5. Moskovie Novoşti (Rusland): “In de nasleep van de Beslan-tragedie hebben de Russen meer sympathie gekregen voor de VS in Irak, om dat terroristen overal meedogenloos optreden. Ze vuren zonder waarschuwing en vallen aan in de rug.”
  6. El Pais (Spanje): “Zelden hebben de VS-regering zo geïsoleerd gestaan als deze, na de situatie die het gecreëerd heeft in Irak.”
  7. Reforma (Mexico): “Waarom keerden de Mexicanen hun rug naar Bush? Niet vanwege onze bilaterale relaties, die zijn goed tot zeer goed, maar vanwege de invasie in Irak en de oorlog tegen terreur.”
  8. La Presse (Canada): “Het is opvallend dat de Amerikaanse reputatie als een toonbeeld van democratie ernstig verzwakt: 59 procent van de Québecois ziet de VS niet langer dan een model. Dat gezegd zijnde, ondanks occasionele vage vormen van anti-VS-nationalisme, beseffen de Canadezen wat ze de Amerikanen verschuldigd zijn: hun welvaart en de verdediging van het continent.”
  9. The Sydey Herald (Australië): “De Amerikaanse president is nog altijd de leider van de vrije wereld, maar de vrije wereld is minder geneigd om hem te aanvaarden.”
  10. Ha’aretz (Israël): “Israël houdt van de Verenigde Staten omdat het de paraplu openhoudt die ons tegen onze vijanden beschermt.”

Uit een begeleidende poll blijkt dat bijna al deze landen het liefst Kerry als winnaar uit de strijd zijn komen; enkel Rusland (52%) en Israël (50%) zien liever Bush terugkeren. Toch is men in al deze landen vóór de Amerikanen als een geheel (min. 62% in Groot-Brittannië vs. max. 86% in Rusland). De aanval op Irak wordt door alle landen afgekeurd, behalve door Israël (68%).

Niet echt opmerkelijk vind ik, Israël en Rusland hebben regelmatig te maken met gewapend verzet en dan lijkt het me logisch dat je voor de ‘hardste’ kandidaat kiest.

Bij Editor & Publisher, “America’s Oldest Journal Covering the Newspaper Industry”, komen ze vandaag met een hele waslijst van kranten die al een kant hebben gekozen. Geen van beide behaalt echter de bovenhand. “Omdat de meeste Amerikanen voor hun informatievoorziening eerder op televisie dan op kranten terugvallen, is de kans klein dat de stemadviezen van de dagbladen veel gewicht in de schaal leggen. Maar juist in staten als Michigan en Florida, waar de verschillen vermoedelijk zeer klein zullen zijn, kunnen ze toch de doorslag geven”, zegt Greg Mitchell van Editor & Publisher.

Bij het zien van deze ‘strijd om de kranten’ durf ik mij al eens afvragen hoe het in de Verenigde Staten is gesteld met de onafhankelijke media. Wel, met bijvoorbeeld IndyMedia gaat het blijkbaar niet zo goed.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 analyseert Stijn Vogels wereldgebeurtenissen. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor “connecting the dots” tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar door middel van zijn doordachte analyses een waardevol perspectief te bieden op onze snel veranderende wereld.