Een citytrip naar Praag, “De Gouden Stad”, staat al jaren op mijn verlanglijstje. Het historische centrum prijkt op de UNESCO Werelderfgoedlijst — ondanks de grote schade na een overstroming in 2002 slaagde men er in deze parel van Bohemen in haar volle glorie te herstellen.

Van Nederzetting tot Werelderfgoed

Praag, of Praha in het Tsjechisch, is gelegen aan de rivier Moldau (Vltava). Diens invloed merk je goed in deze “stad van honderd bruggen”, waaronder de bekende Karelsbrug. De stadsgeschiedenis begint met een Keltische nederzetting. Een Romeinse aanwezigheid is er echter nooit geweest.

Met de komst van Slavische volkeren en het christendom kende het gebied een sterke groei. Kerken, burchten en torens verrezen in de wijde omgeving. Duitse en Joodse handelaars werden aangetrokken door de gunstige ligging aan handelswegen en rivier. Wat oorspronkelijk vier steden waren groeide aaneen tot één grote stad. Samen met de industriële revolutie arriveerden ook de eerste componisten zoals Antonín Dvořák.

Tsjechië werd bij de aanvang van De Tweede Wereldoorlog aangehecht bij Duitsland, om enkele jaren laten onder de Sovjet-Unie te vallen. Iedereen kent de Praagse Lente van 1968, maar het duurde tot de Val van de Muur en de Fluwelen Revolutie van 1989 voordat de Tsjechen hun vrijheid herwonnen.

Places to Go, People to See, Things to Do

De goede mensen van Groupon geven een reis naar Praag weg: “Twee nachten voor twee personen in een superior room met ontbijt in het viersterrenhotel ‘Hotel Diplomat’.” Zo’n kans moet je natuurlijk met twee handen grijpen! ;-) Daarbij leek het me altijd een geweldig idee om een weekendje Praag te verkennen, al dan niet in combinatie met die andere culturele hoofdstad, Wenen.

Wat zou ik zeker niet willen missen tijdens zo’n weekendje Praag?

  1. De historische binnenstad. Het zal er waarschijnlijk stikken van de toeristen, maar de historicus in mij wil die oude stad (Staré Město) toch eens gezien hebben.
  2. Het astronomisch uurwerk (Orloj) dat als sinds de 15de eeuw tikt en naast het gewone uur ook de ongelijke uren, zonnestand en sterrentijd aangeeft.
  3. De joodse wijk (Josefov) met haar oude begraafplaats en het geboortehuis van Franz Kafka, de beroemdste inwoner van deze stad.
  4. De Praagse burcht (Pražský hrad), een van de grootste paleizencomplexen ter wereld waar de kroonjuwelen zijn opgeslagen.
  5. Een vijfde gouden tip die jij nu zal geven? :)

Praktisch

Tsjechisch spreken gaat niet bepaald vlot, maar m’n Duits is vrij goed en Engels al zeker. Daarbij zorgt de centrale ligging van Hotel Diplomat voor heel wat bijkomende voordelen. Vanuit Dejvická spoor je met de metro snel naar eender welk ander deel van de stad.

Metrokaart van Praag
Een kaart van de metro van Praag.

En nu maar hopen dat dame Fortuna het geluk een zetje geeft in onze richting. :) Fortes fortuna adiuvat! Want zeg nu zelf: zo’n staycation is ook maar niets.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 publiceert Stijn Vogels hier zijn mening over mondiale merkwaardigheden. Met een geschiedenisdiploma op zak streeft hij ernaar door middel van zijn doordachte analyses een waardevol perspectief te bieden op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

5 reacties

  1. Prtaag is een leuke stad!!!!!!!!!!!!!! Ik wil daarmee zeggen dat we dit jaar met Pasen terug daarheen gaan. Hihihihihihi

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *