George W. BushNog acht dagen en dan trekken de Amerikanen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. “De machtigste man ter wereld”, zoals Martine Tanghe ons weet te melden. Wie het zal worden daar is niemand het echter zeker van. In de meeste peilingen liggen ze ongelooflijk dicht bij elkaar. De Republikeinen staan natúúrlijk achter hun man George W. Bush en de Democraten achter John Kerry. Dat weet ondertussen wel iedere mens op deze aardkloot.

Laatst zag ik op televisie een praatprogramma over en met Amerikanen die in Europa leven. Deze mensen waren zowel van democratische als republikeinse strekking. De moderatrice probeerde meermaals om ook eens over nationale zaken te praten maar het hoofdonderwerp was toch wel het buitenlands beleid. Dat is volgens mij ook wat de rest van de wereldbevolking interesseert: wat gaat de komende president uitrichten en hoe zal dit ons leven beïnvloeden. In licht daarvan gin het bij Bush vaak over de strijd tegen het terrorisme terwijl men bij Kerry meer aan samenwerking dacht. Tot dusver dus weinig nieuws.

Tijdens deze laatste dagen beloofd het een spannende strijd te worden. Beide kandidaten halen alles uit de kast om te winnen. Kerry kan rekenen op de steun van de nog steeds razen populaire ex-president Bill Clinton. Bush moet het dan weer hebben van krachtpatser Arnold Schwarzenegger, gouverneur van het hoofdzakelijk democratische Californië.
Om de keizer toch maar tegen Bush op te zetten kiest Michael Moore ervoor om zijn documentaire Fahrenheit 9/11, o.a. over de banden tussen de families Bush en Al-Saoud, gratis uit te lenen in videotheken.

De media doen ondertussen ook gewaagde uitspraken. De laatste dagen hebben verschillende media een duidelijke stelling gekozen: de Britse Financial Times, de Washington Post en vele Amerikaanse kranten steunen Kerry. Vandaag is trouwens aan het licht gekomen dat honderden tonnen explosieven verdwenen zijn van een Amerikaanse legerbasis in Irak, een blunder die Kerry zeker kan gebruiken. Huidig president Bush zou dan weer de steun krijgen van de kolos Fox News, een niet te onderschatten invloed op de publieke opinie in de Verenigde Staten van Amerika.

Tenslotte zijn er nog sommigen die er echt alles aan proberen te doen om mensen naar de stembus te krijgen, bijvoorbeeld.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 publiceert Stijn Vogels hier zijn mening over mondiale merkwaardigheden. Met een geschiedenisdiploma op zak streeft hij ernaar door middel van zijn doordachte analyses een waardevol perspectief te bieden op onze snel veranderende wereld.