WikiLeaks onder vuur

Sinds “Cablegate”, de publicatie van geheime diplomatieke documenten uit de Verenigde Staten, ligt de klokkenluiderwebsite WikiLeaks zwaar onder vuur langs alle kanten.

Aanvallen, Boycots en Censuur

  1. Enkele dagen na de publicatie van (een deel van) de diplomatieke documenten kreeg de website te maken met enkele zware DDoS aanvallen. Het domein lag al gauw plat, maar de site zelf was wel nog bereikbaar via https://46.59.1.2/ en https://213.251.145.96/,  en nog een hele reeks vrijwillige mirrors.
  2. Om haar sterk toegenomen website-verkeer de baas te kunnen verplaatste men een deel van de bestanden naar de S3 cloud servers van Amazon. Onder druk van de Amerikaanse regering hield Amazon echter snel op met het hosten van WikiLeaks, wat tot heel wat verontwaardiging leidde. (3 december)
  3. Om al haar onderdelen draaiende te houden krijgt WikiLeaks heel wat steun van online donaties. De meerderheid van deze donaties gebeuren via het betaalsysteem van Paypal. Onder gelijkaardige druk heeft ook Paypal de rekening van WikiLeaks geblokkeerd. Momenteel moet de site noodgedwongen terugvallen op alternatieve manieren van financiering. (3 december)
  4. In de VS heeft het State Department, het ministerie van Buitenlandse Zaken, laten weten dat universiteitsstudenten er best aan doen niet te participeren aan online discussies omtrent WikiLeaks. Studenten die dit wel doen zouden hun toekomstige carrièrekansen bij de overheid wel eens in gevaar kunnen brengen. (4 december)
  5. Interpol vaardigde een arrestatiebevel uit voor woordvoerder Julian Assange. De man zou in Zweden gezocht worden op verdenking van aanranding van twee vrouwen. Assange meldde zich vandaag aan alvast vrijwillig aan bij de Londonse politie. Volgens hem zou deze arrestatie volledig passen bunnen de actieve lastercampagne tegen WikiLeaks. (7 december)
  6. Ook MasterCard en Visa zijn gestopt met het aanvaarden en behandelen van donaties aan WikiLeaks. Als antwoord hierop heeft een groep hackers onder de naam ‘Operation Payback’ vanuit Nederland de websites van beide bedrijven op de knieën gedwongen. (8 december)

De pagina’s van WikiLeaks op Facebook en op Twitter blijven momenteel wel nog actief. Facebook heeft thans laten weten dat men niet zal ingrijpen zolang er geen inbreuken op haar ‘Terms of Service’ plaatsvinden. (6 december)

Perspectief

Vreemd toch dat men in deze zaak wel achter de klokkenluider aangaat (WikiLeaks), maar dat nieuwsagentschappen en -organisaties de boodschap wel mogen overnemen (The New York Times, Der Spiegel, Le Monde, El Pais). Hier is toch wel sprake van enige vorm van censuur.

Stel je voor dat, na het Watergate-schandaal dat in 1972 uitlekte, de Amerikaanse overheid beide onderzoeksjournalisten Bob Woodward en Carl Bernstein arresteerde en vervolgens de redactie de Washington Post opdoekte. Iets gelijkaardig is momenteel online aan de gang.

Hou bovendien goed in het achterhoofd dat bovenstaande censuur en tegenwerkingen tot uitvoer kwamen op aanvraag van een overheid, zonder voorgaand juridisch proces. Amazon, Paypal, Visa en Mastercard kregen nergens enige opdracht van een rechter. Als dit de nieuwe norm wordt, dan ziet het er bijzonder slecht uit voor de vrijheid van meningsuiting.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 publiceert Stijn Vogels hier zijn mening over mondiale merkwaardigheden. Met een geschiedenisdiploma op zak streeft hij ernaar door middel van zijn doordachte analyses een waardevol perspectief te bieden op onze snel veranderende wereld.