Super TuesdayDeze dinsdag op ‘Super Tuesday’ beslissen de Republikeinen welke kandidaat het in november mag opnemen tegen zittend democratisch president Barack Obama. De voorverkiezingen zijn al een tijdje aan de gang, met wisselende kansen voor iedere kandidaat. Ik volg de debatten en stemmingen van een afstand, maar minder intensief dan de andere jaren.

Mitt Romney, voormalig gouverneur van Massachusetts, ligt al een tijdje aan de leiding. Aanvankelijk kreeg hij nog wat sterke concurrentie vanRick Perry (Texas), Michelle Bachman (Minnesota) en Herman Cain (Georgia), maar die verprutsten hun kansen door een opeenvolging van blunders.

De mormoon Romney deed in 2008 ook al mee aan de voorverkiezingen maar moest toen nipt de duimen leggen voor John McCain. Andere concurrenten die alsnog een schijn van kans maken zijn Rick “frothy mix” Santorum (Pennsylvania) en de losbandige Newt Gingrich (Georgia). Daarnaast is ook nog de eerder liberale Ron Paul (Texas), maar die maakt geen schijn van kans zonder steun van de ultra-conservatieve Tea Party.

Op Super Tuesday vallen er 410 kiesmannen te winnen (18% van het totaal) in de staten: Georgia, Idaho, Massachusetts, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Vermont, and Virginia. Het is zo goed als zeker dat Romney deze nominatie op zak heeft. Ik verwacht dan ook dat de andere kandidaten na dinsdag zullen afzwaaien en de partij zich achter Romney zal scharen om vervolgens de échte strijd aan te binden met incumbent Obama.

Vanaf dat moment zal ik zelf ook meer berichten over deze actualiteit, met de gebruikelijke analyse van presidentiële debatten zoals eerder in 2004 en 2008.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *