Stageverslag webdesigner, week 1

Concentra MediaDit is het eerste deel van mijn stageverslag als webdesigner bij Concentra Media. Het is meteen ook een wekelijks rapport voor de stagebegeleider en mijn voormalige medestudenten die nu elders druk in de weer zijn. Deze zes weken durende stage is de afsluiting van mijn aanvullende opleiding als webdesigner. Om mogelijke problemen met privacy te beperken zal ik alle namen van collega’s afkorten. Voor verdere opmerkingen verwijs ik door naar de disclaimer, etc.

Maandag 28 januari

(Dag 1 van 30) De eerste dag in mijn nieuwe werkomgeving. Omdat ik een goede eerste indruk wilde maken vertrok ik ruim op tijd naar Hasselt. Te laat komen op je eerste dag is not done! Al jaren rij ik voorbij het grote logo van Het Belang van Limburg. Vanmorgen mocht ik er ook eens binnenrijden. M’n laatste bezoek aan de gebouwen van de krant dateerde nog van tijdens de lagere school. Tempus figut

Eens aangekomen bleek de meerderheid van de collega’s nog in de file te staan. Omdat mijn directe ‘baas’ P. ook nog ontbrak kon ik rustig wennen aan de nieuwe werkomgeving: een vrij kale ruimte met grote ramen en uitzicht op de ring rond Hasselt. Het ruisen van de passerende auto’s zou de komende dagen al gauw gaan behoren tot de normale achtergrondgeluiden, net als de printer en de lift.

Vanmorgen was er nog maar één collega aanwezig, R., die de komende dagen heel wat vragen te verwerken kreeg. Er stond ook een laptop op me te wachten. Inloggen lukte echter niet. Foute instellingen? Blijkbaar was een naam verkeerd doorgegeven en lukte het later wel onder een andere naam. Om dat detail uit te vinden hadden we wel een hele voormiddag nodig.

Een uur later was ook P. daar en konden we de mogelijke opdrachten voor m’n stageperiode bespreken. Zelf hoopte ik mee te mogen werken aan de restyling van de nieuwswebsites, maar dit was misschien voor later. Of ik ervaring had met ASP en .NET? Neen, niet meteen, maar in theorie leek het wel een beetje op PHP. Mijn eerste opdracht werd dus het uitzuiveren van de nieuwswebsites van de Gazet van Antwerpen (GvA) en het Belang van Limburg (HBvL), een taak waar ik de rest van de week zoet mee zou zijn. De GvA alleen al was goed voor 2GB of 35.000 bestanden. Slik.

Dinsdag 29 januari

(Dag 2) R. en ik moesten vandaag in Antwerpen zijn, bij de GvA. Omdat ik blijkbaar verkeerd had gekeken naar de uurregeling van de trein moest ik zelf naar linkeroever rijden. Er was die ochtend gelukkig weinig verkeer op de baan. Het bureau bij de Gazet was één grote ruimte op de eerste verdieping. Hoeveel zou het kosten om die helemaal te verwarmen? Ik kreeg een vrije plek toegewezen en werkte verder aan the great purge. Maar was het wel de moeite om speciaal naar Antwerpen te komen voor een opdracht die ik evenzeer in Hasselt had kunnen uitvoeren? Dat zou ik woensdag toch eens met P. moeten overleggen.

Al een geluk dat het uitzuiveren van GvA goed vorderde. Tegen het einde van de dag was de volledige site 30% kleiner. Hoe dat kwam mag ik eigenlijk niet vertellen, want dan breng ik iemand in de problemen. Jammer dat de rit naar huis minder vlot verliep: 1 kilometer in 60 minuten is niet meteen een toonbeeld van goed time management.

Woensdag 30 januari

(Dag 3) Blijkbaar zijn het afwisselende werkplekken want vandaag werkte ik terug in Hasselt. Een plek om te logeren in Antwerpen was dus niet meteen nodig. (Toch bedankt, Joke!) Vanmorgen waren alle lichten uit. Er was nog niemand aanwezig. Ik zette mezelf maar aan het werk. Tegen het einde van de dag zou de uitzuivering van GvA rond zijn. Morgen in Antwerpen zouden de aanpassingen aan mijn lokale kopie worden overgenomen. Bij mijn strooptocht doorheen de website ontdekte ik overigens dat het copyright van zowel GvA en HBvL nog op 2006 staat. Vreemd dat niemand zoiets opmerkt.

Donderdag 31 januari

(Dag 4) Ik ben echt geen ochtendmens! Wat haat ik het om ’s ochtends zo vroeg uit bed te moeten. Al een geluk dat ik deze keer wèl de trein haalde. Het grote voordeel van treinen is dat je niet op de baan moet letten en dus rustig een boek kan lezen. Het nachtkastje ligt nog steeds vol met te verslinden boeken, dus zal ik me de komende weken niet moeten vervelen.

Mijn death list van overbodige bestanden werd praktisch volledig overgenomen. Ik hoopte nu te mogen meewerken aan het herontwerp van de nieuwswebsite, maar die was blijkbaar al bijna klaar. Webdesigner S. was zelf niet helemaal tevreden met het resultaat maar alles moest snel-snel klaar zijn omdat de directe zo gauw mogelijk een resultaat wil presenteren. Een onverantwoorde ingesteldheid. Is dit misschien het deredactie.be-syndroom?

Namiddag werkte ik nog aan een kleine restyling van de hoofdnavigatie. Die zou op een dynamische manier de actieve rubriek moeten aangeven. De designers twijfelden tussen een oplossing in ASP of met javascript, maar aangezien dat voor mij allemaal Chinees was knutselde ik een derde versie in CSS. En die werkte. Of toch zo goed als. (Vervloekte Internet Exploder!)

Vrijdag 1 februari

(Dag 5) De eerste week zat er al bijna op. Wat ging dat snel! Mijn opdracht voor volgende week was ook binnen: negen weblogs opzetten voor enkele medewerkers. De afbeeldingen en ontwerpen lagen al klaar, dus veel eigen inbreng was er niet bij. Jammer.

Tijdens de middagpauze had ik met D. en R. afgesproken om iets te gaan eten. Dat bleek een uitstekende beslissing te zijn. Je kan heel wat afleiden uit de manier waarop mensen met eten omgaan. Het was in ieder geval lekker — volgende week opnieuw? — en dat maakte dat de namiddag ook vrij loom verliep. Het weekend stond voor de deur, en ik had eindelijk nog eens het gevoel dat ik het ook echt verdiende.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

9 reacties

 1. veel succes toegewenst met je nieuwe carrière !
  en idd, tempus fugit ;-) ik durf al bijna niet te denken aan welk getal mijn volgende verjaardag me zal voorschotelen …

 2. go for it stijnie!!! Lang geleden dat ik weer op je blog verzeild was geraakt, maar hij blijft boeien en geestig!!

  waar is de tijd van de student? Was ik dat maar weer…
  Maar… hopelijk start jij een gloednieuwe toekomst bij een krant!!

  Ook ik heb weer iets in de steigers staan, lukt het, dan zoek ik dringend een website-(ver)bouwer!!!

  Jef-ganggenoot

 3. Hebben ze daar toevallig geen verse, schrijvende krachten nodig ? Ik ben nog steeds volop op zoek naar een leuke, creatieve en boeiende job…

 4. Linn: Dito. Jij bent nog steeds eeuwige student?

  Griffioen: Grazie mille di cuore! En een verjaardag is ook maar een dag. Ik geloof dat ik mijn laatste gewoon heb overgeslagen.

  Jef: Jef! Soms mis ik het kotleven toch wel, maar dan denk ik aan hoeveel voorsprong jullie al hebben in het leven, en dan weet ik dat ik ook vooruit moet. Straks eens bellen en je uithoren over die geheimzinnige plannen.

  Femke: Of ze bij publishing nog volk nodig hebben weet ik zo niet meteen. Stageplaatsen genoeg, maar een betalende job is toch nog iets anders. Maar je kan altijd eens proberen.

 5. “Je kan heel wat afleiden uit de manier waarop mensen met eten omgaan. ” Tell me more :-) Leuk verslag trouwens, Concentra vanuit een heel andere kijk!

 6. Ik ben ook meer dan bereid om gedurende een bepaalde periode vrijwillige stage te doen hoor.

  Jammer genoeg staan de meeste bedrijven daar niet voor open, aangezien dat heel wat administratieve rompslomp met verzekeringen enzo met zich mee brengt…

  Moest Concentra daar toch anders over denken, let me know ;-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *