Kim Jong-il in de hel

Vannacht is Kim Jong-il overleden. De “geliefde leider” van Noord-Korea stierf aan een hartaanval. De meeste inter­nationale reacties waren nogal koel. Het gesloten land zelf is in diepe rouw, wat hallucinante beelden opleverde.

Volgens staatsmedia zal “de grote opvolger” zijn jongste zoon zijn, Kim Jong-un. Andere landen hebben vooral schrik voor de gevolgen van een eventueel machtsvacuüm.

Jong-un is nog vrij jong, en interne rivaliteit tussen hooggeplaatste officieren kan wel eens het vuur aan de lont steken. In een land met nucleaire wapens is dat allerminst wenselijk. 

Samen met Zimbabwe staat een machtswissel in de DPRK al jaren op mijn verlanglijstje. Maar dan moet het natuurlijk wel om een ver­beter­ing gaan.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *