Geert WildersNa maanden van aanmodderen staat hij eindelijk onlijn: Geert Wilders‘ kortfilm over de radicale Islam in het algemeen en de Koran in het bijzonder. De PVV-leider kondigde eind 2007 reeds aan dat hij een Koranfilm wou maken. Mijn eerste indruk: is dàt nu het filmpje waar de hele wereld zoveel maanden op heeft zitten wachten en waar zo hevig tegen werd geprotesteerd?

Beschrijving

Tja, ik ben eigenlijk een beetje teleurgesteld dat het dit maar is geworden. Een compilatie van oude clips, inzoomen op wat krantenknipsels, hier en daar een vers uit de Koran, met op de achtergrond een stukje klassieke muziek van Tsjaikovski. Ik had iets provocerenders verwacht van Wilders, maar hij heeft duidelijk zijn voorzorgen genomen om geen proces uit te lokken. De internationale reacties daarentegen, vooral dan uit het Midden Oosten, zullen uiteraard niet mals.

Wat valt er eigenlijk te zien? Er zijn beelden van moslimleiders die oproepen tot het uitmoorden homo’s, Joden, … en eigenlijk alle niet-moslims. Ook de eerwraak en besnijdenis van vrouwen komen aan bod — voer dus voor de Wijvenweek. Reëele maar extreme voorbeelden. Bij mezelf roept de film in eerste instantie het volgende op: xenofobie en veralgemenende demonisering van de Islam. Maar een paar rotte appels bederven de hele mand nog niet, en onze twee Turkse buren die er al jaren wonen vallen prima mee.

Bekijken

De film duurt 16 minuten en is sinds vanavond te bekijken op het internet. Hoofdsite Fitnathemovie.com is al enkele weken onbereikbaar, maar de Nederlanstalige versie bij Liveleak werkt voorlopig nog. De teller stond er na enkele uren op een paar miljoenen views.


(Fitna bij Aardling.)

https://www.youtube.com/watch?v=11VR5wxezUE
(Fitna bij YouTube.)

And for our non-Dutch speaking visiters: there are a few other places where you can watch Fitna in English as well. Wikileaks, for example, has three version.

Eigen mening

Wilders sluit zijn film af me de volgende boodschap: “Stop de islamisering. Verdedig onze vrijheid.” Of hij een ideale voortrekker is voor deze beweging lijkt mij nogal bedenkelijk. Zo is Filip De Winter ook niet de juiste persoon om een debat over multiculturaliteit te modereren, en is George W. Bush geen goede vertegenwoordiger van fiscale verantwoordelijkheid. (Barack Obama daarentegen.)

Naast Wilders’ zeer polariserende boodschap vind ik het wél interessant dat er een oproep is aan alle moslims om hun eigen dogma’s te herbekijken en aldus hun opvattingen en religie aan te passen aan de moderne wereld van de 21ste eeuw. Dit zou trouwens ook een goed idee zijn voor de christenlijke gemeenschap, want de Katholieke Kerk bijvoorbeeld discrimineert nog steeds vrouwelijke priesters, wat uiteraard neerkomt op puur seksisme.

PS: Deredactie.be maakt dezelfde fout en gebruikt een foto van Salah Edin in plaats van Mohammed B.

(31 maart 2008) In Nederland is ondertussen een tegenbeweging opgestaan. Gewone Nederlanders die het oneens zijn met Wilders’ film plaatsen sorry-filmpjes online op fitna.nu. De gebruiken dezelfde naam “Fitna” en maken het op die manier moeilijker om de oorspronkelijke kortfilm terug te vinden. Geen slecht idee.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

3 reacties

 1. Ik twijfel of ik de ‘film’ wil bekijken, het wordt misschien wel een interessante casus voor de lessen ‘propaganda’ of ‘historische kritiek’. Wat ik wél zag is een groot deel van het spoeddebat in de Nederlandse Kamer. Behalve het feit dat dit een moderne ruimte is met veel daglicht (cfr. Belgische parlement) en de stijl van ‘debateren’ viel het mij vooral op dat G. Wilders verbaal helemaal niet zo sterk is. Pertinente vragen van andere parlementsleden omzeilde hij op eerder genânte wijze ipv een poging tot argumentatie op te bouwen of van wederwoord te dienen. Niet dat ik pleit voor F. De Winter, maar Wilders kan van hem nog héél wat leren!

 2. Ik ben helemaal mee eens met Stijn. Er zijn veel moslims die normaal zijn en niet te gelovig zijn. Ik ben zelf een moslim en lacht mee met grapjes over moslims, behalve als ze over de grens gaan dan zeg ik gewoon dat het niet grappig is. Het islam zit klein beetje achter op christendom en dus is het beter om geen grapjes te maken met mensen uit de Koran. Vooral nu er gevaarlijke terreurgroepen zijn zoals Al-Quaida. Ik zou gewoon zeggen lach niet met islam maar wel met bijvoorbeeld hoofddoeken enzo of de grappige kapsel dat vooral bij marrokkanen in trek is.

  Ik weet nog 4 jaar geleden was iemand aan het lachen met Allah in mijn gezicht voor de hele klas. Natuurlijk ben ik opgestaan en hem gezegt dat hij beter stopt want ik lach ook niet met Christenen. Hij zweeg toen en nog altijd. Ik leer graag zaken over christenen en vraag regelmatig zaken dat in de Bijbel staan aan leerkracht godsdienst. Moslims die in België zich niet aanpassen moeten dan ook niet in België zijn zou ik zeggen. Ik behoud mijn tradities maar respecteer ook de Belgische.

 3. Ik heb lang gewacht eer ik Fitna wou bekijken. Om eerlijk te zijn vind ik dit aangrijpender dan het filmpje van Theo van Gogh een aantal jaar geleden. Daar ging het over incest, als je goed meevolgt… Maar wie zegt dat er geen incest gebeurt bij de christenen, de joden? Hier, vandaag, twee straten verder? Belachelijk gewoon.

  Fitna is een compilatie van allemaal uit de context gegrepen videofragmenten. Krantenkoppen effe in elkaar gestoken…

  De gruwelijke beelden zijn afkomstig van de landen waar de taliban heerst… men moet hier niet de moslims deporteren, maar beginnen bij de wortel. De taliban moet de grond ingeduwd worden, zij zijn de wortel van het fundamentalisme van vandaag.

  Door die beelden te tonen, worden alle moslims over de hele wereld veralgemeend. Een moslim, geboren in Belgie maar islamitisch opgevoed die gewoon haar religie volgt en voor haar opvoeding kiest…wordt hierdoor gezien als terrorist.

  Homo’s, overspel…wordt dit niet in alle religies verboden? Kerken ontheiligd? Wat is er gebeurd over de hele wereld na Osama zijn daad? Overal zijn moskeeën afgebrand geweest… Irak, alle onschuldigen worden gedood omdat het gelovigen zijn!

  Communisme, nazi-ideologie overwonnen… Goed zo, de wereld wordt er een beetje beter op. De islam overwinnen? De islam is een religie zoals een ander, zoals het christendom, het jodendom, boeddhisme… Wil dat dan zeggen dat we al die godsdiensten moeten verbannnen uit de wereld?

  De islam is geen ideologie maar een religie… Het geloof waar er in gezegd wordt je medemens te respecteren, de keus te hebben om de waarheid zelf te achterhalen… De religie waar vrouw en man op gelijke hoogte staan, de vrouw is baas in eigen huis. Zij wordt niet onderdruk!!

  Het enige wat ik zie in deze film is haat. De mens heeft schrik van een ander, zijn identiteit te verliezen.. daarom gaat men de ander uit de weg gaan ruimen door haat te zaaien. Op die manier zul je geen vrede verkrijgen maar een derde wereldoorlog.

  Haat is het grootste wapen die er is, het sterkste wapen die er is…

  Laat iedereen geloven in zijn god, zijn leven leiden en respecteer elkaar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *