Canon EOS 450D

Digitale fotografie bij nacht levert vaak heel mooie foto’s op. Maar fotograferen in het donker of bij weinig licht is niet zo eenvoudig als het lijkt.

Er zijn meerdere manieren om goede foto’s te krijgen. Je kan een professionele fotograaf inhuren, een cursus fotografie volgen, of een beter fototoestel kopen of huren.

Om je alvast op weg te helpen enkele waardevolle tips en trucs om beter te fotograferen bij weinig licht of sfeerlicht.

Tips om betere foto’s te maken bij sfeerlicht

Denk vooraleer je begint even na over de scènes die je wil vastleggen. Controleer of de batterijen van het toestel zijn opgeladen en dat het geheugenkaartje genoeg opslagcapaciteit heeft voor nieuwe foto’s. Een goed statief komt ook altijd van pas.

 1. Feesttafel en kaarslicht

  Een kerstfeestje is vanzelfsprekend het hoogtepunt van de dag. Maar het beste moment om mooie foto’s te maken is tijdens de voorbereiding: versiering ophangen, cadeautjes inpakken, eten klaarmaken, tafel dekken, etc. Foto’s van net voor het feest tonen de sfeer op z’n best.

 2. Kerstlichtjes

  Het fotograferen van kerstlichtjes kan lastig zijn. Stel je toestel zo in zodat een groot deel van de lucht op de achtergrond staat. Fotograferen vanuit hurkzit kan hierbij helpen. Nog betere foto’s maak je door de nagloed van de zonsondergang ook in beeld te brengen. De belangrijkste tip van allemaal: gebruik de Bulb-functie van je toestel om een langere sluitertijd in te stellen.

 3. Kerstmarkt

  Op de kerstmarkt kan je geweldige sfeerfoto’s nemen. Door de vele lampen is er relatief veel licht. Pas wel op met felle lampen die in jouw richting schijnen of die je onderwerp overstralen. Te veel licht kan een foto onherkenbaar maken.

 4. Vuurwerk fotograferen

  Gebruik absoluut een statief. Zet je sluiter helemaal open met Bulb. Wacht tot het vuurwerk enkele keren is afgeschoten en laat dan pas de knop los. Opgelet: zorg dat er geen andere lichten in de buurt zijn om overbelichting te voorkomen.

 5. Met licht in de lucht schrijven

  Zet je fototoestel op een statief en open de sluiter met de Bulb-functie. Met een zaklamp of sterreregen schrijf je letters in de lucht voor de lens. Denk er aan dat je in spiegelbeeld schrijft. Bedek je handen en draag donkere kleren, zo komt het licht nog beter uit.

Foto: Al Ianni

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *