De Jeugd van Tegenwoordig (vt4)Watskeburt? Vanavond is de eerste aflevering van ‘Het internaat’ te bekijken op vt4. Of die even goed zal blijken als de originele versie op Vitaya, dat valt nog af te wachten. Ik ben benieuwd. Korte samenvatting voor wie even niet mee is: neem een handvol jongeren, katapulteer ze terug naar een school uit de jaren vijftig, en zie hoe ze ten onder gaan. Weg met die gsm, iPod, piercings… Leedvermaak alom!

De kostscholen van de jaren ‘50 waren stuk voor stuk instellingen met een lange en eerbiedwaardige geschiedenis waar jongens werden klaargestoomd voor een prestigieuze loopbaan. Voor de meisjes lag dat enigszins anders: het gros van de pensionaten in die tijd was het er voornamelijk om te doen om van de meisjes ‘goede huismoeders’ te maken. De leerlingen van deze internaten genoten niet enkel een gedegen opleiding, ook aan de ‘deugdelijkheid’ werd zeker evenveel belang gehecht: stiptheid, orde, ijver, kuisheid en gehoorzaamheid werden hen, desnoods met harde hand, bijgebracht. (En soms kwam mijnheer pastoor eens een handje helpen.)

Op elk internaat heerste dan ook een ijzeren discipline, met een dagindeling die meer aan die van een militaire kazerne deed denken. De straffen voor wie niet in het gareel liep, waren dan ook niet van de poes: tegen elke overtreding van het schoolreglement stond een straf. Op het gebied van hygiëne was de toestand dan weer belabberd, zeker naar hedendaagse normen. Zo moesten de leerlingen zich elke morgen wassen met koud water uit een kom of een kraantje.

De 24 leerlingen die teruggekatapulteerd worden in de jaren ’50 weten nog niet goed waar ze aan beginnen, maar het is hen meteen duidelijk dat het menens is. Iedereen wordt in het verplichte schoolkostuum gehesen en wordt onderworpen aan een strenge keuring. Tijdens de eerste nacht ondervinden de jongens meteen ook dat kattenkwaad uithalen ernstige gevolgen heeft…

Ook gezien? Laat dan even weten wat je ervan vond.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.