Willem van Orange vs Pim FortuynAfgelopen voorjaar startte de KRO een televisieverkiezing rond De Grootste Nederlander aller tijden. Het programma werd gepresenteerd door Anita Witzier, Fons de Poel en Frits Spits. De selectie begon met de presentatie van een nominatielijst van tweehonderd Grote Nederlanders waarop mensen mochten stemmen. Zo kwam met bij een Top 100 van Grootste Nederlanders. Die Top 100 werd bekend gemaakt tijdens een 3 uur durend televisieprogramma op maandag 11 oktober.

Top 3

De ontknoping van het programma volgde op maandag 15 november. Ruim een miljoen mensen waren getuige van de ontknoping. Tijdens de grootse show konden de mensen via sms en telefoon stemmen. De (verrassende) top 3 luidde als volgt:

  1. Pim Fortuyn: controversiële politicus, 114.742 stemmen.
  2. Willem van Oranje: vader des vaderlands, 111.860 stemmen.
  3. Willem Drees: premier van de wederopbouw na WO II, 74.636 stemmen.

Niet iedereen was het hiermee eens, uit allerlei hoeken klonk protest. Ook bij de historici.

Controverse

Toen het programma gedaan was bleken echter nog niet alle stemmen te zijn geteld. De telcomputers hadden het zo druk gehad tijdens de uitzending dat er ná de uitzending en dus ook ná de bekendmaking van de winnaar nog eens 74.636 stemmen bijkwamen. Dit beslechtte de eindstand in het voordeel van Willem van Oranje (161.424) en niet Pim Fortuyn (130.372). Toen dit uitkwam heeft de KRO meteen toegegeven, maar toch besloten ze de afgesproken procedure te respecteren en geen wijziging te brengen in de uitslag zoals die tijdens de uitzending werd gepubliceerd.

Het lijken haast wel Amerikaanse toestanden als ik dat zo lees..

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.