In Shanghai verloor de index -64,89 punten

De beursindex van Shanghai heeft Chinese censors tot wanhoop gedreven. Het indexcijfer verloor er 64,98 punten, wat volgens believers zou duiden op 4 juni 1989. Op die dag werden de pro-democratiedemonstranten verdreven van het Tiananmenplein of Plein van de Hemelse Vrede in Peking.

Om het fenomeen nog meer kracht bij te zetten opende de beurs de volgende ochtend met 2.346,98, wat dan weer zou wijzen op de 23ste verjaardag van het protest.

Protesten op het Tiananmenplein in 1989

Tal van Chinese bloggers pikten dit op, waarna de Chinese censuur de zoekterm “index van Shanghai” liet blokkeren op de populaire microblogsite Sina weibo, de Chinese tegenhanger van Twitter.

Het land van de Grote Muur ruilde zijn reputatie reeds langer om voor het land van de Great Firewall. Alleen diende die muur om invallers buiten te huiden, en niet om het eigen volk te onderdrukken.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.