Clinton greets his subjects from a White House balconyVoor een keer wil ik eens een middagdutje doen en dan beginnen ze hier beneden te hameren.. Wat zou ik doen moest ik nu de eigenlijke macht over dit Belgische boerengat van 10 miljoen inwoners in handen zou hebben? Die vraag spookte door mijn hoofd toen ik, voor eventjes nog, rustig op mijn bed lag te bekomen van het middageten.

Veranderingen

De antwoorden op die vraag zijn misschien niet altijd even democratisch maar ik ben dan ook niet premier van dit land. Eens even kijken:

 1. Het leger wordt afgeschaft, de overgebleven manschappen moeten naar de politiezones waar en tekorten zijn. Als dat in de buurt is van hun woonplaats, des te beter. Het materieel wordt ter beschikking gesteld van de Verenigde Naties.
 2. Brussel-Halle-Vilvoorde wordt gesplitst zonder pardon of compensaties. In Vlaanderen stemt men op Vlaamse partijen die een Vlaamse regering samenstellen. Buitengewestelijke partijen zijn als vanzelfsprekend uitgesloten.
 3. Het Vlaams Blok wordt opgedoekt. Die groep mensen is veroordeeld door de rechter en moet de boeken sluiten. Zelfs mijn grootmoeder haar kleine teen weet dat zij niks te bieden hebben. De partijkas zal worden gebruikt voor betere doelen, bvb. een televisieprogramma waar men ex-Blok-dignitarissen opsluit in een asielcentrum en dan alles volgt via tig camera’s die verborgen zitten in de muren. Kijkers kunnen pas na vijf weken stemmen welke ex-Blokker er het meest vooruitgang heeft geboekt en deze mag dan naar huis. De ex-Blokker die het laatste overblijft moet verplicht naar een heropvoedingsgesticht.
 4. Voertuigen worden belast op het werkelijke aantal kilometers dat ze rijden. Ter controle gebruikt men een combinatie van de kilometerteller met de boekhouding van het wegenvignet. Mensen die veel op de baan zijn, vertegenwoordigers bijvoorbeeld, krijgen enkel een (gedeeltelijke) compensatie wanneer zij met een milieuvriendelijk voertuig rijden.
 5. Het vrachtvervoer wordt beperkt, de waterwegen worden meer benut.
 6. Financiële instellingen mogen het geld dat ze van hun klanten krijgen niet meer investeren in wapenhandel. Indien dat toch gebeurd worden de hoofdverantwoordelijken geacht hun verantwoordelijkheid te nemen. Gevangenisstraffen kunnen volgen.
 7. Langdurig leegstaande panden, in de stad of op het platteland worden opgeknapt en opnieuw in gebruik genomen. Indien mogelijk wordt de eigenaar verplicht zelf een deel van de werken mee uit te voeren. Indien herstel niet meer mogelijk is wordt de woning afgebroken en komt er een groene zone in de plaats totdat er een alternatieve bestemming is gevonden.
 8. België zal meer groene energie produceren. Hiervoor zal een nationaal project worden gestart. Huizen worden uitgerust met zonnepanelen, grote stukken weiland zullen hier en daar een windmolen krijgen. De kosten die worden gemaakt zullen worden teruggewonnen door een stimulans voor de economie, minder vervuiling (en dus minder opkuis), gezondere mensen (en dus minder rekeningen voor zieken), geen financiële boetes van bvb. Europa, minder afhankelijkheid van de olieprijzen.
 9. Openbaar vervoer wordt gratis voor inwoners van België. Buitenlanders zullen het normale tarief blijven betalen. Overal waar het nodig is zullen fietsenrekken komen te staan.
 10. (Nog in te vullen: sociaal, cultureel en buitenlands beleid.)

Financiering?

Hoe ik dit alles zal financiëren vraagt u? Eens even kijken:

 • Inkomsten: afschaffing leger, partijkas VB, duidelijkere wegenbelasting, wegenvignet, minder wegenwerken door een tragere slijtage van de rijbaan, verkoop van overtollige groen energie aan het buitenland, minder kosten voor vervuiling, minder kosten voor de gezondheidszorg.
 • Uitgaven: meer politieagenten, nieuwe bestemming voor leegstaande panden, zonnepanelen en windturbines, gratis openbaar vervoer, meer fietsenrekken.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Natural born probleemoplosser met een oog voor usability, design, trends en details. Professioneel bezig met letterwoorden als SEO, SEA, SMO, DIY en CYA.