Over de afkoop van criminele straffen

Richard Nixon maakt het Victory SignIedereen is gelijk voor de wet? Dat fabeltje hoor je wel eens wanneer een regelneef je op de vingers tikt. Klassenjustitie bestaat, en al veel langer dan vandaag. Prins Laurent krijgt nooit een verkeersboete wanneer hij met zijn Ferrari en een brede grijns voorbije de flikken scheurt. Directeurs van banken gaan vrijuit omdat hun vrienden in de politiek te traag zijn om alle juridische gaatjes te dichten. Rijke zakenlui kopen zichzelf uit de gevangenis. En het alomtegenwoordige excuus van ‘crisis’ en geldnood opent nu ook deuren voor ander misbruik juridisch verantwoorde praktijken.

Criminelen hebben vorig jaar in 6.677 strafzaken hun vervolging mogen afkopen. Daarbij zaten slechts elf financiële dossiers. […] In werkelijkheid worden afkoopdeals gesloten met criminelen van alle slag. […] Onder meer zware diefstallen, diefstallen met geweld, opzettelijke slagen en verwondingen, drugs of doping en zelfs verschillende feiten van seksuele uitbuiting, aanranding en verkrachting. […] “De perceptie is verkeerd”, reageert procureur-generaal van Gent Anita Harrewyn. […] Opvallend is ook dat in Vlaanderen een pak meer minnelijke schikkingen worden getroffen met criminelen.1Lars Bové, Duizenden criminelen kopen hun vervolging af, De Tijd, 27 augustus 2013, p. 1.

Een blanco strafblad voor iedereen, het blijft mogelijk zolang je maar genoeg centen hebt. Vandaag nog verscheen in een andere krant hoe de ribbekes-mannen Reinoud en Peter-Jan Van Iseghem van Amadeus hun gerechtelijk onderzoek naar fiscale fraude afkochten voor €10 miljoen. Resultaat:

  • Win voor de staat want er is geld om de negatieve begroting op te smukken, en er is geen personeel nodig om de zaak verder te vervolgen.
  • Win voor de beklaagde want de uiteindelijke boete was waarschijnlijk hoger.
  • Fail voor justitie, want… tja… is dit nog justitie?

Geen klassenjustitie? Geef het nog een tiental jaren. Dan kunnen we de minder gefortuneerde criminelen in werkkampen steken om hun schuld en kost terug te betalen. Van daar is het slechts een kleine stap eer we terug bij de slavernij uitkomen.

Of ben ik nu te dystopisch aan het denken?

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. Een oud klasgenootje van mij is door haar vriend verkracht, de ouders van die jongen hebben haar toen geld geboden om een rechtzaak te vermijden. Die jongen heeft daarna een politieopleiding gevolgd en heeft nu daar een leidinggevende functie. Een veroordeling voor verkrachting had het e.e.a. in de weg gestaan….Geld opent idd deuren….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *