The Artist (2011)

The Artist

The Artist was de grote winnaar van de recentste Oscars. Hoog tijd dus om dat pareltje van de stille film te bekijken. Wie aan een dergelijk film begint stelt zichzelf voor een zeker uitdaging. De kunst van de stille film dateert immers uit het eerste kwart van de vorige eeuw.

Regisseur én scenarist Michel Hazanavicius was overtuigd dat woorden altijd nodig zijn om een verhaal te vertellen. Sterke acteerprestaties en vertolkingen brengen je verhaal al een heel eind. En dat is hier zeker het geval.

Het verhaal op zich is vrij eenvoudig: George Valentin (Jean Dujardin) is een grote Hollywood-ster die schittert in de grootste stille films. Per toeval leert hij Peppy Miller (Bérénice Bejo) kennen, en de vonk slaat over.

Maar de wereld staat niet stil en George ziet zijn eens bloeiende carrière verwateren door de opkomst van gesproken films en het economisch rampjaar 1929. Met Peppy gaat het daarentegen steeds beter. Zij is de nieuwe ster van het moment. Daarnaast is er ook nog een leuk rol weggelegd voor Uggie, de jackrussellterriër van George.

De tegenstellingen en contrasten vormen een belangrijk element in dit verhaal. Die tegenslagen overwinnen is dan ook de rood draad.

  • Oude gewoonten versus nieuwe ontwikkelingen.
  • Onstuimige jeugd versus ervaren ouderen: “out with the old, make way for the young”.
  • Arm versus rijk: de depressie tijdens het interbellum.

Omdat er in deze stille film niet word gesproken is muziek een essentieel onderdeel om emoties over te brengen. Voor The Artist werd deze muziek op maat gemaakt voor iedere scène. Op die manier krijgt iedere geste, emotie of gebaar een passende melodie op het juiste moment. Begrijpelijk dus dat Ludovic Bource de Oscar won voor beste filmmuziek. Dat is een van de redenen waarom ik de film meteen een tweede keer heb gekeken. ;)

Wil je nog meer te weten komen, dan is deze blik achter de schermen met deze The Making Of ook interessant.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

5 reacties

    1. Haha bedankt. :) Die andere film OSS 117: Rio ne répond plus lijkt me ook nog wel een leuke film, als ik hem ergens kan vinden. Heb je de film zelf ook al gezien?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *