Regels voor presidentieel debat #2

John Kerry en George W. Bush
De nog goedlachse tegenstanders tijdens hun vorige debat in Florida, 30 september 2004.
Amerika krijgt vananavond het tweede presidentieel debat in prime time te zien op televisie. Analisten bestempelen de tweede confrontatie als cruciaal in de strijd om kiezers. Het zal er dus bitsig aan toe gaan in de Washington University in St-Louis, Missouri. In het vorige debat beide kandidaten in monoloog-vorm hun mening gaven over de situatie in Irak en over het buitenlands beleid. Tijdens dit debat zal het anders gaan. (Klik hier voor de regels.)

  1. Voor de aanvang van het debat mogen mensen uit de zaal vragen indienen.
  2. Moderator Charles Gibson kiest hieruit een gelijk aantal over binnenlands, buitenlands en economisch beleid.
  3. De persoon uit het publiek mag zijn geselecteerde vraag stellen aan een van beide kandidaten.
  4. Kandidaat 1 (K1) krijgt twee minuten om te antwoorden op de vraag.
  5. Kandidaat 2 (K2) krijgt anderhalve minuut om ook te antwoorden of commentaar te geven op het antwoord van K1.
  6. De moderator kan K1 en vervolgens K2 nog eens dertig seconden extra geven.
  7. Op deze wijze komen minstens zestien vragen aan bod.
  8. Na de vragen krijgen de kandidaten nog een twee minuten om af te sluiten.

Ik zou vanavond wel graag naar het debat kijken. Lijkt me stukken interessanter dan die minieme samenvatting die ze in het nieuws tonen. Wel lastig dat prime time in de Verenigde Staten overeenkomt met slaaptijd in België. Gelukkig hebben we een goede videorecorder. Om te kijken zal ik kiezen tussen Nederland 2 (2u45-4u45) of CNN (3u-4u). Die eerste optie lijkt me interessanter omdat ze langer duurt en volgens mij meer randinformatie zal geven. Moesten onze noorderburen er echter voor kiezen om simultaan te vertalen dan kijk ik toch liever naar CNN.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.