Olympische Spelen Londen 2012

Straks om zes uur zal het waarschijnlijk wel het eerste onderwerp in het nieuws zijn: de Olympische spelen van 2012 zullen niet doorgaan in Parijs, de stad die volgens de meeste kenners de gedoodverfde winnaar was, maar aan de andere kant van het Kanaal. Zoals Jacques Rogge het zei, nadat hij de grote witte enveloppe opende: “The IOC has the honour of announcing the Games of the 30th Olympiad in 2012 are awarded to the city of London.”

Lower Lea Valley

Vanmiddag volgde ik half en half de hele ceremonie die live werd uitgezonden vanuit Singapore. Van alle kandidaat-steden toonde men nogmaals het promotiefilmpje. Dat van Londen was verre van slecht. Een knap futuristisch 3D-filmpje van een terrein waar plots allerlei groens opduikt met brugjes, een riviertje, en hier en daar een groot stadion in een tamelijk ‘organische’ stijl. Plaats van dit hele gebeuren: Oost-Londen — de Lower Lea Valley om precies te zijn. De regering Blair zou deze hoek van Londen graag heropwaarderen, en dit Olympische project zou dat moeten doen.

Olympisch dorp in London

Olympische Spelen Londen 2012 Bij Google ben ik daarnet eens gaan zoeken of er geen afbeelding/plannetje van het toekomstige sportterrein beschikbaar was, en ik kwam dit grondplan hier tegen. Als je goed kijkt dan zie je op de achtergrond de Millennium-dome staan, net aan de overkant van de Thames.

Met Google Maps ben ik vervolgens gaan zoeken hoe het huidige terrein eruit ziet, en wat blijkt: er wonen daar precies nog veel mensen, samen met iets dat op een industrieterrein lijkt. Bij mij komt dan vanzelf de vraag: hoe zal dit Oost-Londen helpen? Minder industrie, minder behuizing, jarenlang een grote bouwwerf, verkeersproblemen, etc.

Financiering?

Wat betreft de financiering springt de Loterij wel bij, maar de inwoners van de Britse metropool zien het niet zitten om een extra belasting te betalen. De mensen die hun huis moeten verlaten nog minder. En als de spelen van Londen 2012 voorbij zijn dan zit je daar met een enorm park en gebouwen die onderhouden moeten worden.

Ik kan er wel in komen dat de ticketverkoop en reclame-inkomsten mooi meegenomen zijn, maar wie merkt daar iets van? John Doe with the Cap? Er is al een hele tegenbeweging ontstaan, met toch redelijke bedenkingen en kritieken. Of Blair er zich iets van aantrekken weet ik niet. Die zit momenteel in Gleneagles, met andere problemen, en in 2012 is ie toch al lang op pensioen.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.