Economie Blog

Artikels over economische en financiële trends op lokaal, nationaal of internationaal vlak. Mijn universitaire specialisatie was socio-economische geschiedenis. Ik bekijk de dingen over zeer lange termijn, en zoom in op details die een nieuwe trend aanduiden.

Palmolie en haar schadelijke gevolgen

Het tragische verhaal van de palmolie blijft voortduren. Ja, de sector levert banen op, waarmee miljoenen uit de armoede worden gelift. Ja, de ontbossing creëert grote economische schade aan fauna (op korte termijn) en flora (op lange termijn). En eigelijk is palmolie ook niet zo goed voor uw gezondheid. Omdat:

De ware prijs van suiker

Er was een tijd, nog niet zolang geleden, dat je suiker kon terugvinden in bijna alle levensmiddelen. Die trend is blijkbaar aan het keren, en dat zou niet enkel goed zijn voor onze eigen fysieke gezondheid. De hele industrie achter deze suikerplantages bulkt namelijk van de uitbuiting, corruptie en misbruik. Lees bijvoorbeeld dit verhaal uit… Lees verder →

Over de groeiende Vlaamse wapenexport

Wanneer je de exportcijfers van onze wapenindustrie bekijkt dan lijken sommige sectoren toch immuun voor het alomtegenwoordige spook van de crisis. Op zich stelt die 300 miljoen niet veel voor, maar het is wel een stevige groei. Toch glippen er nog wat ‘onregelmatigheden’ door de mazen van het net.

Over de toenemende armoede in Italië

Fort Europa mag binnenkort niet alleen zijn buitengrenzen in de gaten houden. Mits wat negatieve stimulans van de financiële markt zien we binnenkort misschien een nieuwe exodus vanuit mediterraan Europa naar het noorden.

Over wapenleveringen aan conflictgebieden

Panama onderschepte een Noord-Koreaans schip. Aan boord: een lading Cubaans wapentuig. Een verhaal dat van de radar bleef. Daarom niet minder komisch/tragisch. Op drugs stuitten ze niet, maar wel op zeker 240 ton wapentuig. “Tussen zakken suiker vonden we containers die vermoedelijk gesofisticeerde onderdelen voor raketten bevatten”, zei de Panamese president, Ricardo Martinelli. […] Volgens… Lees verder →

Belastingen betalen met Tax-On-Web, uw online belastingaangifte

Belastingen betalen doe ik de voorbije jaren via Tax-On-Web, het officiële platform voor uw online belastingaangifte. Gisteren was het 17 juli, en de deadline voor al wie zijn bruine envelop digitaal wou verzenden. Eigenlijk had ik m’n deadline op maandag gelegd, maar door omstandigheden werd die telkens verschoven. Gisteren was het dus hoog tijd om… Lees verder →

The Startup Kids documentaire bij Idealabs

Afgelopen donderdag waren we aanwezig bij Idealabs voor een screening van The Startup Kids. Deze documentaire schetst een beeld van jonge ondernemers in de Verenigde Staten en Europa. Aan bod komen de oprichters van o.a. Vimeo, Soundcloud, Kiip, InDinero, Dropbox, Foodspotting, etc. We kwamen te weten hoe en waarom zij hun bedrijf oprichtten.