Afrika Blog

Afrika, geboorteplek der mensheid en sindsdien een broeihaard van conflicten. Je vindt er de mooiste wonderen en grootste gruwel.

Het conflict in Mali uitgelegd

Conflict in Mali

Mali zag de voorbije weken een uitbarsting van geweld. Het Afrikaanse Al-Qaida, zo melden de nieuwsmedia. Een allegaartje van terroristen en Touareg rebellen die een eigen woestijnstaat Azawad willen stichten volgens de islamitische sharia-wetgeving. Frankrijk stuurde alvast troepen om de situatie te ‘containen’. Dat is de situatie in een notendop. Maar de eigenlijke situatie is uiteraard… Lees verder →

Joseph Kony is een slecht mens!

Kony 2012

Krijgsheer Joseph Kony is een van de slechtste mensen ter wereld. Al 25 jaar zaait zijn LRA terreur in Uganda, onder meer door het inzetten van kindsoldaten. In 2005 werd hij aangeklaagd door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag wegens misdagen tegen de mensheid. Maar geen haan die er naar kraait.

Qadhafi? We never liked him anyway

Vladimir Putin

De opstand die zes maanden geleden begon als volks­opstand in Benghazi tegen een tiran die al meer dan veertig jaar aan de macht was lijkt nu bijna voorbij. De rebellen van de Nationale Overgangsregering omsingelden het voorbije weekend de Libische hoofdstad Tripoli. Moammar Qadhafi zelf zou nog op vrije voeten zijn, maar volgens de NAVO… Lees verder →

Wereldbank waarschuwt voor voedselcrisis

Stijgende voedselprijzen

“We zijn op een haar na verwijderd van een gigantische crisis”, waarschuwt de directeur van de Wereldbank, Robert Zoellick. Door de stijgende voedselprijzen dreigen steeds meer mensen wereldwijd in extreme armoede verzeild te raken.

Europa & de democratische strijd in Libië

G8 Aquila

Hoe reageert de Europese Unie op het huidige volksprotest om meer democratie in Libië? Vanuit de burgerbevolking komen heel wat steunbetuigingen, maar op politiek niveau lijkt men zich eerder op de vlakte te houden.

Verhofstadt tikt Congo op de vingers

Joseph Kabila en Guy Verhofstadt

Voormalig premier Guy Verhofstadt, de liberale fractie­leider in het Europees parlement, uitte sterke kritiek op de grond­wets­wijzig­ingen die de Congolese president Joseph Kabila onlangs liet doorvoeren.