Design Blog

Deze rubriek rond design bevat een overzicht van allerlei dingen die ik mooi vind. Maar was is design precies? Volgens de definitie in het woordenboek: creaties die zowel functioneel als esthetisch afgestemd zijn op de eisen van een industriële productie.

Mijn favorieten voor de Wallpaper* Design Awards 2014

Wallpaper* Magazine start haar lijstjes voor het eindejaar met een preview van de Design Awards 2014. De winnaars worden pas bekend gemaakt in januari van volgend jaar. Tot dan is er wel al deze speciale shortlist van jury. Daartussen zitten heel wat pareltjes die mij zeker kunnen bekoren.

Over ‘Skeuomorphic Design’ en het verloren nut daarvan

John Biggs schreef  een interessant stuk voor Techcrunch over de wereld na skeuomorphism. Zelf heb ik al die kritiek op herkenbaar design nooit goed begrepen. Als het jouw product onmiddellijk herkenbaar en bruikbaar maakt, dan is dat een grote plus. Maar John’s uitleg doet me ook wel het anachronisme daarvan inzien.

Thermosaurus Rex

Een radiator in de vorm van een dinosaurus. Het team van Art Lebedev wist weer iets geniaal te bedenken. De winter ligt stilaan achter ons, maar je zou alvast uitkijken naar de volgende herfst om deze verwarming te kunnen testen!

Inventionland, de werkplek van je dromen

Een ont­span­nen werk­om­ge­ving helpt crea­ti­vi­teit sti­mu­ler­en. Dat hebben ze bij Invention­land goed begrepen. Het bedrijf uit Pittsburgh organiseerde zijn kantoren in vijftien verschillende sets: piratenschip, racebaan, kasteel, gigantische schoen, etc. Dat werpt blijkbaar zijn vruchten af want ieder jaar doen ze meer dan 2.000 uitvindingen. Wie wil hier niet blijven doorwerken na vijf uur?

Vika Annefors bureau van IKEA

Zondagavond zetten ze in onze buurt het vuil buiten. Soms zit daar ook meubilair bij. Toen ik gisteren de auto parkeerde aan het stadspark zagen we een man rondneuzen tussen wat rommel. Hij legde twee tapijten achterop zijn fiets en was weg. We moesten lachen.

Secret Agent Calvin Hobbes

De strips over Casper en Hobbes door Bill Watterson staan hier al jaren in de kast. Het was vriendin A. die me ze leerde kennen toen ik aan de UGent studeerde. Sindsdien blader ik met plezier door de albums hier in de boekenkast. In de strips zijn Casper en Hobbes nog kleine kinderen. Op deviantArt… Lees verder →

Strandbeest van Theo Jansen maken met 3D printer

Het ‘Strandbeest’ van Theo Jansen leerde ik enkele jaren geleden toen hij zijn kinetische creaties presenteerde bij TED. Jansen gebruikt “opgeslagen wind” door luchtdruk in PET-flessen op te slaan om zijn strandbeesten zelfstandig te laten lopen. Tegenwoordig kan je met een 3D printer zelf zo’n animaris vulgaris maken. Het mechanische, windaangedreven diertje komt in één… Lees verder →

Mini Star Wars Amigurumi

Amigurumi is de Japanse term voor gehaakte of gebreide poppetjes om mee te spelen. Kinderen kunnen er hun favoriete manga mee naspelen. Blijkbaar kan je tegenwoordig ook Star Wars-popjes kopen, in de shop van Lucy Ravenscar op Etsy. Zeg nu zelf: die Chewbacca is toch zalig gedaan. :-) “Grururururuh!”