Koffie is lekker

Uitstekend bewijs van hoe een mens van mening kan veranderen. Ik heb altijd gezegd dat er nooit koffie in huis zou komen. Gevaarlijk want veel te lekker en ik zou niets anders meer drinken. En zie: nu staat hier sinds oktober toch een Bialetti op de kast. Heel tof allemaal. Maar wat voor koffie kan je zoal maken?

Espresso

Espresso is een robuuste koffie met een sterk aroma, verkregen door hogedrukpercolatie. De sterke smaak komt door een concentratie van 7 g koffie per 100 ml water. Espresso serveer je meestal in een heel klein kopje. En geloof me: in Italië kunnen die kopjes écht wel beteuterend klein zijn. Echte fans voege daar geen suiker of melk meer aan toe.

Doppio

Doppio is een dubbele espresso. ‘Doppio’ is Italiaans voor ‘dubbel’. Meer valt daar eigenlijk niet over te zeggen.

Cappuccino

Cappuccino — mijn favoriet — is een espresso geserveerd in een grotere kop. Daaraan worden hete melk en schuim van gestoomde melk toegevoegd. Het is belangrijk dat alle ingrediënten tegelijkertijd klaar zijn: start met het klaarzetten van de melk, laat vervolgens je koffie lopen, en begin dan pas met het opschuimen van je melk. Voor de afwerking kan je chocoladesnippers of gekarameliseerde nootjes gebruiken.

Latte Macchiato

Latte Macchiato maak je in een bepaalde volgorde: eerst de hete melk en het melkschuim, vervolgens pas de espresso. De verhouding is hier 30% melkschuim, 20% espresso en 50% melk. Gebruik een doorzichtig glas om het mooie effect van de verschillende lagen te benadrukken.

Lungo

Lungo is een aangelengde koffie. Je neemt de verhoudingen van een espresso, en voegt er bijna dubbel zoveel water aan toe. Dat maakt de smaak minder sterk. IMHO meer een koffie voor beginnelingen — of wannabes.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *