Google wallpaper

Er was een tijd dat men bij Google met zowat alles experimenteerde. Werknemers konden tijdens hun 20 procent free time werken aan een eigen project dat hen nauw aan het hart lag. Daar kwamen vaak leuke dingen uit, al brachten die niet altijd wat op.

Het voorbije jaar heeft Larry Page grote kuis gehouden sinds hij in april 2011 het roer overnam van Erich Schmidt. ‘Sunsetting products’ noemen ze dat dan. En zo zijn er al heel wat gekende en minder gekende namen komen te gaan: Google Desktop, TV ads, Health, Knol, Pack, Sidewiki, Wave, etcetera. Om de zoveel maanden volgt wel een nieuwe spring-clean.

Focus op wat je goed doet

Het is een trend die doet vermoeden dat er meer op til is. Zie ik die producten evolueren, dan moet ik steeds terugdenken aan het gesprek dat Larry Page had met wijlen Steve Jobs, waarin deze laatste hem het volgende advies gaf.

Figure out what Google wants to be when it grows up. It’s now all over the map. What are the five products you want to focus on? Get rid of the rest because they’re dragging you down. They’re turning you into Microsoft.1Matt Rosoff, Business Insider, Steve Jobs Was Right: Google IS Turning Into Microsoft, 3 december 2011.

Wat die 5 producten zijn is momenteel nog niet helemaal duidelijk.

Wat zijn Google’s core products?

Bekijk ik zelf even de bestaande producten en opkomende bedrijfscultuur, dan moet een eventuele afbakening ongeveer langs de volgende lijnen lopen. Laat zeker weten of je hier al dan niet mee akkoord gaat. Suggesties zijn altijd welkom
  1. Search. Hier is alles mee begonnen voor de zoekgigant en het blijft een dienst die nog niemand beter kon uitwerken. Je komt het tegen in al hun producten.
  2. Advertenties. De grote melkkoe die momenteel alle andere productontwikkelingen mogelijk maakt. Producten die in deze categorie thuishoren: AdWords, AdSense, Offers, Wallet, DoubleClick, AdMob.
  3. Sociaal. Zonder het echt te beseffen is Google al enkele jaren bezig met sociale netwerken te onderhouden. Er was alleen nog geen concrete integratie tussen al deze losse diensten, waarschijnlijk om privacy redenen. Plus, Gmail, Reader, Picasa, News, Latitude, Talk, Voice, Blogger
  4. Business. Alles wat interessant is voor bedrijven maar minder voor de doorsnee consument. De voormalige Google Docs (nu Drive), Maps, Analytics, Webmaster Tools, PageSpeed, programmeertalen, etc. Waar ze op zich nog een tekort hebben is een project management tool, want de huidige todolijst-beheerder is echt ondermaats. Een mooi voorbeeld om te volgen is Asana.
  5. Platforms. Alle vorige producten werken op platformen waarover Google de controle heeft. Denk bijvoorbeeld aan Chrome browser, Chrome OS, Android of Google TV. Door volledige controle te hebben wil men een zo goed mogelijke ervaring aanbieden.

Ieder core product is integreerbaar met ieder ander product. Door zo’n brede greep te hebben op het web komt het akelig dicht bij een monopolie-positie. Niet verwonderlijk dus dat men vragen begint te stellen.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *