Een nieuwe messenger: Google Talk

Google TalkHet zat er al een tijdje aan te komen, gisteren nog stond er een bericht in de Los Aangeles Times, en vandaag was het dan eindelijk zover: Google lanceerde zijn eigen instant messenger, ander de naam Google Talk. Voor de technologische minder begaafden: een ‘instant messenger’ is een kleine programma waarmee je berichten kan sturen van de ene computer naar de andere. Anders dan met e-mail komen de berichten onmiddellijk aan, en volgt het antwoord doorgaans ook onmiddellijk.

Uiteraard moest ik dat eens testen. Beschikken over een account by Gmail blijkt wel noodzakelijk te zijn.

After you download Google Talk, sign in with your Gmail username and password. Invite your friends to download Google Talk, and once they do, you’ll be able to talk or IM with them instantly.

Behalve chatten is het ook mogelijk om ook gewoon te praten met de persoon aan de andere kant van de internetlijn.

All you need to make free calls is an Internet connection, a microphone, and a speaker.

Op zich is spraakverkeer over het internet niks nieuws meer. De meeste messenger’s beschikken tegenwoordig over de mogelijk om spraak- en zelfs beeldcommunicatie toe te passen. De mogelijkheden zijn dus niet zo uitzonderlijk.

Ook het uiterlijk is niet zo indrukwekkend. Alles grijs-wit, met een relatief groot logo, en voorlopig nog geen mogelijkheden om iets te personaliseren. Het geheel is dus nogal kaal, net zoals de contactlijst. Afwachten nog of dit echt iets gaat worden..

Update 1: Volgens het Google Blog gaat het slechts om een bèta. Als je op “About” klikt staat er nochtans “1.0.0.64”. Rechts onderaan het prentje staat dan wel weer dat het om een bèta gaat.

Update 2: “Belangrijk en wat Google Talk relevant maakt is het feit dat ze het open Jabber/XMPP-protocol gebruiken (en SIP). Dat is een enorme push voor Jabber.” — Joris A

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.