Literatuur Blog

Ik hou van lezen en schrijven. Er liggen minstens 10 boeken op m’n nachtkastje. Ik lees vooral non-fictie. Jouw suggesties zijn altijd welkom.

We look at each other

We look at each other like we're about to kiss

All the time. I can’t stand it. She just waits there and smiles, while I wish nothing more but to feel the press of her lips against mine.

Marcus Valerius Martialis

Marcus Valerius Martialis

Het vunzige werk van Romeinse schrijver en dichter Marcus Valerius Martialis was een fijne ontdekking. Zijn seksuele, Latijnse epigrammen tonen een kant van de Romeinse geschiedenis die we anders niet gewoon zijn. Neem bijvoorbeeld dit gedicht, getiteld Penibele vraag.

Het mooiste Antwerps dialectwoord

Kuifje in het Antwerps dialect

Onze nieuwe stadsfacebooker van Antwerpen polste vorige week naar het mooiste Antwerps dialectwoord woord. De reacties stroomden massaal binnen. Uit alle inzendingen werd blaffetuur verkozen tot het mooiste Antwerpse woord. Hieronder een bloemlezing van de mooiste inzendingen.

Invloed: 6 geheimen van overtuigen, door Robert Cialdini

Robert Cialdini

In zijn boek Influence: The Psychology of Persuasion biedt Dr. Robert Cialdini een overzicht van 6 wetenschappelijk onderbouwde ‘overtuigingstechnieken‘ uit de sociale psychologie. Daarin legt hij uit waarom iemand toch “ja” zegt tegen een aanbieding waarop hij eigenlijk niet zat te wachten, hoe je deze inzichten zelf kan toepassen, en op welke manieren we ons kunnen… Lees verder →

Paulien Cornelisse: Taal is zeg maar echt mijn ding

Taal is zeg maar echt mijn ding

Mensen denken dat taal is uitgevonden om elkaar beter te begrijpen. De redenering gaat als volgt: in de oertijd konden we nog niet praten. Dat was lastig, want als je iets duidelijk wilde maken, bijvoorbeeld: “Geef me die speer eens aan,” dan moest je dat doen met wilde handgebaren, onder het uitstoten van woeste klanken…. Lees verder →

Tussen de regels

I need you so much closer

Niets is wat het lijkt. Een eerste indruk is niet meer dan dat. In muziek kan je diezelfde dubbelzinnigheid herkennen. Soms is de betekenis verloren gegaan omdat er te veel tijd verstreken is tussen toen en nu. Neem bijvoorbeeld Nikita van Elton John, de opbeurende noot van deze zondagochtend.