Asociale Media

Duidings­maga­zine Terzake focuste deze week op social media en hun rol in onze maat­schappij. Volgens het VRT-programma zijn media als Facebook en Twitter “niet meer weg te denken uit onze wereld en ons (sociaal) leven.”

Omdat ik zelf eerder van mening ben dat niets onvervangbaar is leek het me wel een interessante reeks om te volgen. Daar stond dan weer tegenover dat je hun organisatorische rol binnen bvb. de volksprotesten in de Arabische wereld niet kan miskennen. De titel van de reeks, (A)sociale media?, stelt tot slot dat al deze online content de mensheid asociaal maken en “vervreemding in de hand werken.”

Tijdens iedere aflevering was het mogelijk om via Twitter te reageren met de hashtag #terzaketv, te converseren met @terzaketv en met presentatoren Lieven Verstraete (@listraet) en Kathleen Cools (@CoolsKat).

Alle afleveringen

Een overzicht van de afleveringen tussen maandag 18 en vrijdag 22 april 2011.

Een revolutionaire rol

Geld verdienen met sociale media

Zijn we sociale media al beu?

  • Sociale media op school met Minister van Onderwijs Pascal Smet.

Sociale netwerken in het rouwproces

Verslaving of fatigue?

Nabeschouwing

Om heel eerlijk te zijn was ik een beetje teleurgesteld na de eerste aflevering. Alles wat op het scherm aan bod kwam had ik eigenlijk al eens eerder gehoord. Dat ligt natuurlijk meer aan mezelf dan aan wat anders, omdat het bij m’n job hoort. Ook vond ik de vragen bij wijlen iets te sensationeel, al kan je dat natuurlijk wel verwachten van televisie. Bovendien leek de focus vooral te liggen op Facebook en Twitter, terwijl men volledig leek voorbij te gaan aan YouTube en opkomende trends zoals Foursquare.

Achteraf heb ik me dan toch de bedenking gemaakt dat deze reeks een nuttige introductie is voor leken die niet 24/7 met online media bezig zijn. Wat die doelgroep betreft was deze reeks waarschijnlijk een waardevolle eye-opener.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

3 reacties

  1. Handig, thnx, heb nog wat ‘in te halen’ …

    Wat Foursquare betreft, waar heb ik weer gelezen dat het al ‘op zijn retour’ zou zijn? Dat steeds meer gebruikers ‘afhaken’. Nu, in media is alles wel ‘op zijn retour’ na de hype van het hoerageroep, niet? Hoe dikwijls werd er al niet geschreeuwd ‘Blog Is Dead’? Is deze blog hier het bewijs niet van het tegendeel? En zijn we nu niet verwebd of niet: je voetdruk op vele plaatsen tegelijk in de grote Verknüpfung, toch. De ene site vult de andere aan, toch: bloggen en twitteren en location-based netwerken en facebooken en flickeren en spotifyen (voor wanneer?) en meer. Je kunt niet zonder de ander.

    En wat mij betreft, nu haas(t)je rep je voor de paaseieren, want wat ik zit ik hier te commenten op dit vroege paasuur ook: The Beautiful Real World wenkt!! Have a very nice weekend!

    1. Foursquare. Alhier begint het gebruik van Foursquare ook stilaan te vervelen. De fase van “waw ik ben major van iets” werd al een tijdje geleden vervangen door “pffff ik zal maar inchecken zeker?” Tegenwoordig gebruik ik het vooral om te kijken wat voor interessante plekken er rondom me zijn als ik ergens nieuw ben. Dat, en routebeschrijving naar vrienden die al ergens zijn. Vrijdagavond hadden we afgesproken aan een terrasje waarvan ik de naam niet wist. Gewoon even kijken waar m’n vriendin ingecheckt was en bingo. We zien nog wel wat de toekomst brengt…

      “X is dead!” is al even overbodig als “Y is de nieuwe Z-killer!” en vooral gericht op sensatie. Achteraf blijft altijd weer dat niets ooit helemaal verdwijnt en vele dingen vooral naast elkaar verder blijven leven.

      Tijd nu om alle digitale toestellen uit te schakelen en de resterende, smeltende paaseieren te gaan zoeken op het strand van Zeeuwse kusten!

      1. Paaseieren in sneltempo wegens smelt- en bederfgevaar | Zeeuwse kusten: je noemt maar wat! O, wat herken ik dat! Bovendien dit: Peter Fox, alhier nog ‘ge-brand-merkt’ tot zomerhit, maakt de kusten dezer dagen weer onveilig. A summer’s evergreen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *