Djengis Khan“Een team van Japanse en Mongoolse archeologen heeft op de steppe van Mongolië de fundamenten ontdekt van het paleis van de legendarische Mongoolse leider Djengis Khan. Het langgezochte graf van Djengis en Kublai Khan ligt vermoedelijk niet ver daarvandaan.”

Dit artikel over Djengis Khan (Eng.: Genghis Khan) stond gisteren op de website van De Standaard. Het deed me denken aan een verhaal dat ik vroeger nog had gehoord, in een van de lessen van dr. Jan Parmentier denk ik. Djengis Khan (ca. 1162–18 augustus 1227) zou begraven liggen onder een grote heuvel. Om zijn graf geheim te houden werden er in de omgeving nog meer heuvels opgeworpen, zodat mogelijke grafrovers meer moeite zouden hebben om het graf van de grote Khan te lokaliseren. Uiteindelijk werden er zoveel heuvels ‘gemaakt’ zodat Mongolië er vandaag uitziet als het er uitziet.

Hier volgt een kopie van het volledige artikel, aangezien De Standaard alle artikels ouder dan een dag betalend maakt.

Een team van Japanse en Mongoolse archeologen heeft op de steppe van Mongolië de fundamenten ontdekt van het paleis van de legendarische Mongoolse leider Djengis Khan. Het langgezochte graf van Djengis en Kublai Khan ligt vermoedelijk niet ver daarvandaan.

“Als dit het paleis van Djengis Khan was, moet zijn graf hier in de buurt liggen”, zegt professor emeritus Shinpei Kato. Volgens Kato, die verbonden is aan de Kokugakuin Universiteit in Tokyo, ligt het paleis op een afstand van 250 kilometer ten oosten van de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar.
Djengis Khan leefde van ongeveer 1162 tot 1227. Hij slaagde er in 1206 in om de Mongoolse clans te verenigen. Zo kreeg hij een enorm leger onder zijn hoede, dat moeiteloos over zijn buurlanden heenwalste. Zijn zonen slaagden erin het grondgebied van China tot Hongarije te veroveren, voor de Mongolen weer in ruziënde fracties uiteenvielen.

Djengis Khan bouwde het paleis rond 1200 in de vorm van een vierkante tent, waarvan het doek was bevestigd aan houten palen. Dat het om het paleis van Djengis Khan gaat, leiden de archeologen af uit het porselein dat ze ter plaatse hebben gevonden. Bovendien klopt het grondplan van de nederzetting met een beschrijving van het paleis en zijn omgeving door een boodschapper van de Chinese Tang-dynastie in 1232.

Aangenomen wordt dat het graf van Djengis Khan dicht bij het paleis ligt. Na zijn dood werd een mausoleum gebouwd naast het paleis. Maar Djengis Khan was niet in dat mausoleum begraven. Oude teksten beschrijven hoe hoffunctionarissen dagelijks heen en weer reden tussen het mausoleum en het graf, waar ze rituelen uitvoerden ter nagedachtenis van de overleden leider.

Niemand mocht hen bij die taak volgen en de hovelingen namen het geheim mee in hun graf. De precieze begraafplaats van Djengis Khan is een van de grote archeologische geheimen gebleven. Volgens de legende werd iedereen die de begrafenis bijwoonde of het graf hielp delven, achteraf vermoord. Enkel een handvol hovelingen wist waar het was. Archeologen zijn in het verleden gedwongen hun speurtochten op te geven, omdat volgens de Mongolen de ziel van de dode wordt verstoord als zijn graf wordt geschonden.

Djengis Khans kleinzoon Kublai Khan was de eerste keizer van de Chinese Yuan-dynastie. Aangenomen wordt dat ook Kublai Khan in het graf van Djengis Khan rust.

(© Copyright De Standaard, 8 oktober 2004)

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. hoi, houd me aub op de hoogte van archeologie vondsten. ik ben een super geschiedenis freak…
    gr, G.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *