Barack Obama en Mitt Romney

Obama volgt wellicht zichzelf op als president van de Verenigde Staten. Net als de vorige ver­kie­zing­en heb ik ook deze keer het verkiezingsnieuws uit de states op de voet gevolgd, maar daar gebeurde op zich weinig wereldschokkends.

Waarom Romney verliest

Dat Mitt Romney de nominatie van zijn Republikeinse partij in de wacht zou slepen was voorspelbaar. Z’n nominatie stond zowat in de sterren geschreven nadat John McCain volledig de mist in ging in 2008.

Als zakenman profileerde Romney zich als ‘de juiste man’ om het land uit de financiële crisis te leiden. Zijn eerdere beleidskeuzes lagen echter steeds in de centrum-rechtse sfeer, en dat imago van zakenman creëerde een onoverbrugbare afstand met de werkende klasse die hij moet afsnoepen van Obama. Dat hij als Mormoon niet 100 procent rekenen op de conservatieve, christelijke stem maakt zijn winstkans er niet beter op.

Overwinningskansen van Obama volgens NYTNa het eerste debat maakte Romney een goede beurt. Obama kwam zwak uit de hoek en moest een groot deel van zijn voorsprong inleveren. Maar na de volgende debatten slonken Romney’s kansen opnieuw.

Hoe Obama wint

Als incumbent heeft Barack Obama een groot voordeel. Heel wat kiezers zijn nog onbeslist, wat wil zeggen dat ze uiteindelijk liever niet kiezen voor de ‘onbekende’ kandidaat. Hij maakte een slechte beurt in het eerste debat, maar wist zijn voorsprong te recupereren in de twee daaropvolgende.

Het enige wat Obama écht moet doen om zijn overwinning veilig te stellen is zijn democratische basis aan het stemmen krijgen. Er is geen stemplicht in de VS waardoor mensen gewoon thuisblijven als ze geen goesting hebben. Dat de infrastructuur aan de Oostkust momenteel aan diggelen ligt naar de doortocht van orkaan Sandy maakt de uitdaging om deze progressieve kiezers naar het stemhokje te krijgen.

Maar moest je me vragen om geld in te zetten op deze verkiezingen, dan schat ik de kans vrij groot dat Obama het haalt. Volgende week dinsdag kennen we het resultaat.

Verkiezingsresultaten

(7 november) Na wat allerminst een spannende nacht kan worden genoemd kwam Barack Obama als duidelijke winnaar uit de bus. De swing states zorgden zoals gewoonlijk voor de beslissende stem: Pennsylvania en Ohio gingen naar Obama terwijl Florida wederom onbeslist bleef. In die laatste staat is hertelling waarschijnlijk aan de orde.

Resultaten van de Amerikaanse presidentsverkiezing in 2012

Voor de verandering keek ik deze nacht niet naar CNN, maar volgde ik de conservatieve commentatoren op Fox News. Daar keek men erg kritisch naar de eerste cijfers en schipperde men vaak tussen neutraal en negatief. Maar nadat de eerste resultaten van de westkust binnensijpelden drong ook bij Faux Noise het besef door dat de herverkiezing van Obama een feit was, en diens Four more years kreeg de meeste retweets ooit op Twitter.

Overwinningsspeech

Niet veel later gaf Obama een roerende speech voor een groot opgekomen publiek in zijn thuisstad Chicago. De VRT maakte er deze leuke wordcloud van.

Obama's victory speech

En in 2016

De stembiljetten waren nog niet helemaal koud of Jon Stewart bracht al een leuke parodie op de volgende verkiezingen van 2012. Een voorspelbare titanenstrijd tussen Hillary Clinton en Jeb Bush.

Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016: Clinton vs Bush

Of de volgende kiesstrijd zo’n vaart zal lopen kan ik moeilijk voorspellen. Jeb Bush was gouverneur van Florida dus zou in principe die staat kunnen winnen. Ik kijk alvast uit naar die volgende, échte strijd. :-)

Foto bovenaan: Saul Loeb / AFP / GettyImages

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

4 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *