Wikipedia logoDe eerste versie van Wikipedia ging live op 15 januari 2001. De online encyclopedie heeft ondertussen bijna alle papieren encyclopedieën vervangen.

De oorspronkelijke site bevatte slechts een enkele taal, het Engels. Tien jaar later is deze uitzonderlijk rijke bron van informatie beschikbaar voor zo goed als alle landen en in 276 talen (257 actief). De Engelstalige Wikipedia bevat momenteel 3,514 miljoen artikels, op de voet gevolgd door de Duitse versie (1,167 miljoen) en de Franse (1,049 miljoen). Onze eigen, Nederlandstalige versie van de vrije encyclopedie bevat meer dan 662.000 artikelen, goed voor een 10de plaats wereldwijd.

Zoek je informatie op zoals een geboortedatum, dan staat Wikipedia quasi altijd bovenaan de zoekresultaten. Iedereen die wel eens iets opzoekt komt vroeg of laat bij de wiki terecht. De website krijgt regelmatig kritiek omtrent de betrouwbaarheid van haar inhoud, Toch komen verschillende studies die kwaliteit testten op vergelijkbare resultaten uit.

De gigantische groei is vooral te danken aan de openheid van het wiki-platform. Iedereen die dat wil kan een artikel aanpassen of toevoegen. Er zijn uiteraard moderatoren, maar de open manier van editeren is door de jaren steeds bewaard gebleven.

Wikipedia in 2001
Screenshot van de Wikipedia website in januari 2001.

Om haar operationele kosten te dekken is Wikipedia afhankelijk van donaties. Erg recent realiseerde men een herfinancieringsronde van zo’n $16 miljoen (€12 miljoen). De online encyclopedie zou uiteraard zelf genoeg geld kunnen verdienen door advertentiemogelijkheden aan te bieden op al haar pagina’s. Toch kiest de Wikimedia Foundation ervoor om een onafhankelijke koers te blijven varen. En zo hoort het ook.

Steunde ik in 2010 nog het goede doel van UNICEF, dan lijkt Wikipedia me een waardige kandidaat om in 2011 de opbrengsten van deze website te krijgen.

Wat denken jullie van Wikipedia? Hoe heeft de site jullie leven beïnvloedt tijdens haar tienjarig bestaan? Maak je er regelmatig gebruik van, of heb je gegronde redenen om dat niet te doen? Laat het ons weten via het reactieformulier!

(15 januari) Meer info op Wikipedia 10, samen met deze boodschap van stichter Jimmy Wales die iedereen oproept om kennis te delen.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. Pingback: Tien jaar Wikipedia « actua:media:communicatie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *